Google News Archives

Google odustao od digitalizacije novinskih arhiva

Sci-Tech / Flash | 23. 05. 2011. u 15:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Google je objavio da je odustao od jednog od svojih najvećih pothvata - digitalizacije novinskih arhiva koje bi korisnicima bile dostupne online.

Projekt skeniranja novina započeo je 2008. godine i bio je dio misije ove kompanije da "organizira svjetske informacije i učini ih univerzalno pristupačnima korisnicima".

"Blisko surađujemo s novinskim partnerima u niz inicijativa, a kao dio programa digitalizacije pod nazivom Google News Archives mi smo surađivali su njima kako bismo stare novine učinli dostupnim i pretraživim online. Ovo uključuje publikacije kao što su London Advertiser iz 1895. godine, L’Ami du Lecteur na prijelazu stoljeća i Milwaukee Sentinel od 1910. do 1995. godine. Korisnici i dalje mogu pretraživati digitalizirane novine na adresi http://news.google.com/archivesearch, međutim mi ne planiraramo uvesti bilo kakve daljnje mogućnosti ili funkcionalnosti na Google News Archive te ne prihvaćamo nove mikrofilmove ili digitalne datoteke za obradu", navodi se u službenom priopćenju Googlea koje je objavio Search Engine Land.

Google je nedavno odustao od još jednog svog projekta. Riječ je o servisu Google Video koji je bio prethodnik YouTubeu. Ove promjene navjerojatnije su dio restruktuiranja kompanije i posljedica promjene u kojoj je su-osnivač Googlea Larry Page zamijenio Erica Schmidta kao izvršni direktor kompanije.

Kako smatraju neki izdavači koji su bili uključeni u ovaj projekt, skeniranje novina očito je bio teži projekt nego što je to Google očekivao. No, moguće je i da nije naišao na dobar odaziv kod korisnika. Štogod da je posrijedi, milijuni već skeniranih stranica ostat će nam do daljnjega dostupno online.

Kopirati
Drag cursor here to close