Berislav Jurič

Godišnja nagrada u kategoriji pisanih medija uredniku portala Bljesak.info

''Večeras slavimo slobodu medija, a već sutra trebamo se sjetiti da ne postoji slobodno novinarstvo, ali postoje slobodni novinari'', kazao je Jurič.
Sci-Tech / Flash | 03. 05. 2019. u 21:50 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo novinara BiH, obilježavajući 3. svibanj - Svjetski dan slobode medija, upriličilo je u petak navečer tradicionalnu manifestaciju ''Novinar godine'' na kojoj su proglašeni najbolji pojedinci i kolektivi u pet kategorija u novinarskoj branši za 2018. godinu.

Glavna nagrada, ''Novinar godine'', ovog puta je kolektivna i dodijeljena je internet portalu Žurnal.

U kategoriji pisanih medija, nagrađen je Berislav Jurič, urednik bh. internet magazina Bljesak.info, a u kategoriji televizijskog novinarstva Arijana Saračević Helać, novinarka Federalne televizije.

Prvonagrađeni u kategoriji pisanih medija, novinar Berislav Jurič, smatra da je stanje u tom segmentu žurnalizma isto kao i u cjelokupnom bh. novinarstvu.

''Večeras slavimo slobodu medija, a već sutra trebamo se sjetiti da ne postoji slobodno novinarstvo, ali postoje slobodni novinari'', kazao je on.

Upitan kako vidi budućnost bosanskohercegovačkog novinarstva, odgovorio je: ''Jednaka je svakoj drugoj budućnosti u BiH, a to znači da je neizvjesna''.

Foto: Fena / Manifestacija Novinar godine

Radijsko novinarstvo je kategorija u kojoj je nagrađena Vanja Iličić, reporterka BH Radija, dok je u kategoriji "Životno djelo" priznanje dobio novinar Ahmed Bosnić.

Posebna priznanja dodijeljena su novinarkama Martini Mlinarević Sopta, kao i Elmi Kazagić.

Posebna priznanja uručena su institucijama i pojedincima koji su pomogli organizaciju manifestacije ''Novinar godine'', kao i rad Društva novinara BiH u proteklom razdoblju.

Foto: Fena / Manifestacija Novinar godine

Dobitnici tih priznanja su: predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik Skupštine Sarajevske županije Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

O nagradama je odlučivao žiri Društva novinara BiH.

Ovogodišnja, 24. tradicionalna manifestacija ''Novinar godine'' održana je s naglaskom da je sloboda javne riječi neophodna kao izraz demokratskog stanja društva, a da su novinari danas u mnogim dijelovima svijeta izloženi različitim pritiscima, nekad i fizičkim napadima, zbog zalaganja za istinu.

Nakon proglašenja najboljih, novinarka prvonagrađenog portala Žurnal Azra Omerović, autorica novinarske priče "Diplome", izjavila je da je priznanje ohrabruje da nastavi raditi dobro i profesionalno u bosanskohercegovačko društvu u kojem mediji, po njezinojj ocjeni, nisu slobodni.

Predsjednik Društva novinara BiH Faruk Zupčević naglašava da obilježavanjem Dana slobode medija i manifestacijom ''Novinar godine'', ta asocijacija želi sačuvati dignitet novinarstva ''u ova teška vremena'' i nagraditi najbolje i najhrabrije pojedince iz branše.

Foto: Fena / Manifestacija Novinar godine

Novinari, naglašava Zupčević, danas rade u teškim uvjetima i pod ugovorima te su izloženi različitim pritiscima, od verbalnih do fizičkih, kazao je on, pa je cilj manifestacije sačuvati dostojanstvo profesije te ohrabriti sve one koji u toj nimalo lakoj borbi, nastoje očuvati slobodu medija.

Veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi izjavio je u uvodnom dijelu manifestacije da osjeća divljenje prema novinarskoj profesiji između ostalog zbog njezine odgovorne društvene uloge.

Zahvalio je medijima i zbog toga što njemu i članovima diplomatskih misija profesionalno pomažu da bolje shvate bosanskohercegovačku realnost.

Kopirati
Drag cursor here to close