Free Software Foundation

FSF pozvao Microsoft da ''oslobodi'' Windows 7

Organizacija FSF pozvala je Microsoft ''da učini pravu stvar'' te da Windows 7 učini slobodnim softverom, odnosno da mu otvori kod i omogući daljnji razvoj od strane samih korisnika.
Sci-Tech / Flash | 31. 01. 2020. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je službenu podršku za Windows 7 ukinuo 14. siječnja 2020. godine. To znači kako od tog datuma većini korisnika više neće stizati nove nadogradnje kojima će se ispravljati pronađeni bugovi i sigurnosni propusti. Pravo na potonje imat će samo oni korisnici i tvrtke koje odluče platiti daljnje održavanje, poput primjerice njemačkih vlasti koje će za tu uslugu izdvojiti i do 800.000 eura.

I dok sam Microsoft poziva korisnike Windowsa 7 da prijeđu na Windowse 10, ima i onih koji zagovaraju sasvim drugačiji smjer. Primjerice FSF (Free Software Foundation) kojeg je osnovao Richard Stallman davne 1984. godine kao neprofitnu organizaciju koja zagovara slobodni softver.

FSF je putem peticije pozvao Microsoft da učini pravu stvar i ispravi sve pogrešno što je napravio u prošlosti. Pojam „pogrešno“ odnosi se na Microsoftov način licenciranja softvera – plaćanjem licenci. Peticijom žele da Microsoft Windowse 7 učini slobodnim softverom, odnosno da mu otvori kod kako bi ga sami korisnici mogli nastaviti proučavati i dalje razvijati, piše Bug.hr.

Peticija sadrži tri zahtjeva/molbe:

  1. Zahtijevamo da se Windows 7 izda kao slobodan softver. Njegov život ne mora prestati. Dajte ga zajednici na proučavanje, obradu i dijeljenje
  2. Molimo vas da poštujete slobodu i privatnost vaših korisnika, a ne da ih jednostavno prisiljavate na korištenje najnovije verzije Windowsa
  3. Tražimo više dokaza da doista poštujete korisnike i korisničke slobode, a ne da te koncepte koristite samo u svrhu marketinga i kad vama to odgovara

Cilj peticije je bio skupiti 7.777 potpisa, nakon čega bi navedeni zahtjevi bili poslani Microsoftu. Peticija pod sloganom „Upcycle Windows 7“ krenula je 23. siječnja 2020. godine i do sada je prikupila 11.458 potpisa.

Ako se uzme u obzir kako Windowsi 7 i dalje imaju veliki broj korisnika u svijetu, broj prikupljenih potpisa je dosta malen. Naime, prema StatCounteru Windowsi 7 još uvijek imaju 26,79% udjela na tržištu, znatno više od novijih Windowsa 8.1 (4,87%) koji još uvijek imaju službenu podršku od strane Microsofta (do 10. siječnja 2023.).

Iako je mala, gotovo nikakva vjerojatnost da će Microsoft ikada pristati na postavljene zahtjeve, peticija je zgodan način za reklamiranje slobodnog softvera kao moguće alternative Microsoftovom. Ako ste pobornik slobodnog softvera te vam se sviđa pomisao da bi se Windowsi 7 mogli i dalje nastaviti razvijati, ali ovog puta od strane samih korisnika, peticiju možete ispuniti OVDJE, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close