24. Skupština

Fena domaćin skupštine Asocijacije balkanskih novinskih agencija

Sci-Tech / Flash | 01. 10. 2015. u 12:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna novinska agencija (FENA) domaćin je 24. godišnje skupštine Asocijacije balkanskih novinskih agencija jugoistočne Europe - ABNA-SE, koja će biti održana u Sarajevu, od 2. do 4. listopada.

ABNA-SE je regionalna asocijacija koja okuplja novinske agencije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Turske, Grčke i Cipra, s ciljem da kao udruga profesionalaca iz novinskih agencija bude platforma za zajedničko djelovanje, mjesto na kojem će se raspravljati o problemima i izazovima u današnjem svijetu agencijskog novinarstva. Svake godine jedna od članica ABNA-SE organizira godišnju skupštinu na kojoj se debatira o aktualnostima u svijetu agencijskog novinarstva, s naglaskom na regionalno povezivanje. Glavna tema ovogodišnje konferencije je „Dvadeset godina ABNA-e“, s naglaskom na odnos između globalnih i nacionalnih novinskih agencija, odnos koji se nalazi između konkurencije i suradnje.

Radni dio skupštine sutra ujutro otvorit će premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Direktor Federalne novinske agencije Faruk Borić je istakao kako je ova konferencija jedan od najznačajnijih događaja vezanih za medije u posljednjih nekoliko godina u BiH.

''ABNA je nastala 1995. godine, u vrijeme kada su predsjednici država iz regije potpisali Daytonski sporazum. Novinske agencije su se od tada pokazale kao kvalitetni regionalni partneri i primjer kako se može surađivati na ravnopravnim osnovama uvažavajući jedni druge'', kazao je Borić, dodajući da će se na ovoj konferenciji potpisati bilateralni sporazum FENA-e s Albanskom novinskom agencijom ATA o razmjeni servisa.

''Putem naših partnerskih agencija okupljenih u ABNA-i vijesti iz Feninog servisa plasiraju se javnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi. Na taj način pouzdane i provjerene informacije iz BiH, s naglaskom na rad institucija Federacije BiH - postao je vidljiv građanima cijele regije'', rekao je Borić.

Kopirati
Drag cursor here to close