Svjetski tjedan

FBiH osigurala 4.500.000 KM za imunizaciju

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2017. u 09:29 K.K.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući podršci Vlade Federacije BiH, u Federaciji je osigurano više od 4.500.000 KM za program imunizacije koji je u potpunosti usklađen s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i koji se provodi u zemljama EU.

Poručio je to pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na Centralnom stručnom skupu u Sarajevu, čime je počelo obilježavanje Svjetskog tjedna imunizacije u BiH.

Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alaramantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom, koji u 2016. godini iznosi oko 70 posto.

''Zato moramo promijeniti stavove građana, koji moraju znati da je imunizacija najveće dostignuće u zdravstvenoj znanosti budući da nas štiti od značajnog broja bolesti. Moglo bi se reći da je imunizacija žrtva svoje uspješnosti jer smo svi zaboravili bolesti koje su zahvaljujući cjepivu iskorijenjeni'', kazao je Čerkez.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglasio je da obuhvat imunizacije u BiH nije onaj preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi 90-95 posto.

''Nizak cjepni obuhvat stvara pretpostavku za pojavu epidemija i drugih bolesti. Ospice nisu bezazlena bolest u zemljama EU već je umrlo 17 ljudi. Roditelji moraju shvatiti da je jedina ispravna odluka cjepiti dijete'', dodao je Pehar.

Zbog niske pokrivenosti imunizacijom na skupu je zabirnutost izrazila predstavnica UNICEF-a u BIH Geeta Narayan navodeći da je neophodno osigurati da postoje točne i pouzdane informacije o koristima cjepljenja bazirane na dokazima.

Zahvaljujući cjepljenju, istaknula je, od 2010. do 2015. godine u svijetu je spriječeno 10 milijuna slučajeva smrti, te su, kao kaže Narayan, kontraindikacije veoma male u odnosu na činjenicu koliko cjepljenja može spriječiti bolesti.

Svake godine u posljednje, tjedna travnja države članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući BiH, obilježavaju Europsku/Svjetski tjedan imunizacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti imunizacije te poboljšanja obuhvaća imunizacijom.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-om u BiH, organiziralo je danas u Sarajevu Centralni znanstveni skup, na kojem oko 80 stručnjaka iz oblasti imunizacije razmatraju aktuelnu situaciju u provođenju programa imunizacije u Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close