Isprika Norveškoj

Facebook se ispričao zbog uklanjanja fotografije

Sci-Tech / Flash | 13. 09. 2016. u 12:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Facebook ponudila je ispriku Norveškoj nakon što je obrisala fotografiju vijetnamske djevojčice sa Facebook stranice norveškog lista "Aftenposten", prenosi agencija Anadolija.

Norveški list je prošli tjedan uz tekst objavio svjetski poznatu fotografiju djevojčice koja naga bježi od napalm bombi u Vijetnamu.

Nedugo nakon objave, Facebook je uputio norveškom listu mail s upozorenjem da se "post s uvredljivom fotografijom obriše", te je potom softverski obrisao.

"Incident" je odjeknuo u norveškoj, ali i svjetskoj javnosti, a fotografiju je potom na svom profilu objavila norveška premijerka Erna Solberg poručujući osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu da vrši "cenzuru" te "zloupotrebljava svoju moć".

U znak solidarnosti, na tisuće Norvežana i visokih dužnosnika te zemlje objavilo je istu fotografiju.

Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka, ispričala se norveškoj premijerki Solberg te u priopćenju ponudila ispriku zbog uklanjanja fotografije ističući kako se i sam Facebook "ponekad suočava sa poteškoćama".

Naglasila je kako računalni algoritam teško pravi razliku između nage djece na običnim fotografijama i nage djece na dokumentarnim fotografijama.

"Nekada dođe do poteškoća. Uz jasne standarde te pregledavanje na milijune postova i fotografija u svijetu, svakog dana, sve to je jedan izazov. Bez obzira na to sve, mi želimo raditi bolje. Hvala vam što ste nam pomogli da ovo riješimo", poručila je Sandberg.

Fotografija nage djevojčice Fan Ti Kim Puk koja u opekotinama bježi od napalm bombi zabilježio je prije 43 godine, tada 21-godišnji fotograf Associated Pressa Nick Ut.

Ono što je ostalo nezabilježeno na fotografiji je priča koja je uslijedila, a u kojoj je fotograf pomogao smjestiti djevojčicu u kombi i odvesti je u bolnicu.

Zbog fotografije koja se smatra najpotresnijim ratnim prizorom u svijetu Ut je nagrađen Pulitzerovom nagradom.

Kopirati
Drag cursor here to close