Prodavali čipove ispod cijene

Europska komisija kaznila Qualcomm s 242 milijuna eura

Qualcomm je prodao određene količine svojih UMTS čipova ispod cijene tvrtkama Huawei i ZTE, dva najdominantnija kupca na tržištu, a s namjerom eliminiranja konkurenciju Icera.
Sci-Tech / Flash | 19. 07. 2019. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija kaznila je 242 milijuna eura Qualcommu zbog zlouporabe tržišnog natjecanja s 3G čipovima. Qualcomm je, naime, na europskom tržištu prodao ispod cijene određenu količinu svojih 3G čipova kako bi potisnuo svoga konkurenta Icera s tržišta. Takvo ponašanje je protuzakonito prema protumonopolskim pravilima Europske unije.

Kako se navodi u obrazloženju odluke o kazni istraživanje Europske komisije pokazalo je da je Qualcomm zlouporabio tržišnu dominaciju od sredine 2009. do sredine 2011. godine. Qualcomm je u tom razdoblju prodao određene količine svojih UMTS čipova ispod cijene tvrtkama Huawei i ZTE, dva najdominantnija kupca na tržištu, a s namjerom eliminiranja konkurenciju Icera. Icer je u tom razdoblju bio glavni tržišni konkurent Qualcomu u tržišnom segmentu 3G čipova, piše Bug.hr.

U to je vrijeme Icer bio konkurentan sa svojim UMTS čipovima koji su osiguravaju visoku brzinu prijenosa podataka, što je predstavlja sve veću konkurentnu prednost u odnosu na Qualcommovu ponudu.

Zaključak Europske komisije je da je Qualcomm koristio damping cijenama tijekom navedenog razdoblja na temelju provjere testa cijene i troškova za tri vrste Qualcommovih čipova te niza vjerodostojnih dokaza za protukonkurentsko ponašanja Qualcomma usmjerenih protiv konkurenta Icera.

Ciljanim smanjenjem cijena svojih čipova Qualcomm je presudno utjecao kako bi onemogućio konkurentnog Icera čime je ostvario značajne prihode. Također, utvrdila je Europska komisija, kako nije bilo nikakvih dokaza koji bi drugačije opravdali smanjenje cijena Qualcommovih čipova.

Europska je komisija zaključila da je Qualcomm svojim ponašanjem onemogućio Iceru ravnoporavno tržišno nadmetanje, time smanjio izbor potrošačima te onemogućio inovativan razvoj 3G tehnologije.

U iznosu novčane kazne od 242.042.000 eura Europska je komisija uzela u obzir trajanje nezakonitog ponašanja Qualcomma i težinu prekršaja. Novčana kazna predstavlja 1,27% prometa tvrtke Qualcomm u 2018. godini sa UMTS čipovima na području Europske ekonomske zajednice (EEA) i trebala bi biti opomena sudionicima na tržištu na posljedice protukonkurentskog ponašanja, piše Bug.hr.

Istraga je otvorena 16. srpnja 2015. godine, Europska komisija je 8. prosinca te godine Qualcommu uputila Izjavu o prigovoru, u kojoj je iznijela svoje preliminarne uvide u protukoknurentsko ponašanje. U veljači 2019. godine upućeno je pismo Qualcommu u kojem su navedeni dodatni nalazi koji potvrđuju nezakonito ponašanje. Europska komisija je nastojala dobiti informacije od Qualcomma, koje je zatražila u siječnju 2017. godine ali iz te američke tvrtke nisu dobili nikakav odgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close