Predstavljena vizija

EU objavila digitalnu strategiju, ne želi zaostajati za Kinom i SAD-om

Komisija je iznijela viziju europskog društva zasnovanog na digitalnim rješenjima po mjeri čovjek
Sci-Tech / Flash | 20. 02. 2020. u 07:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je u srijedu predstavila digitalnu strategiju s kojom bi Europa postala važan čimbenik u digitalnom području, u kojem trenutačno zaostaje za Sjedinjenim Državama i Kinom, javlja Hina.

Komisija je iznijela viziju europskog društva zasnovanog na digitalnim rješenjima po mjeri čovjeka, koje poduzećima pruža nove mogućnosti i potiče razvoj pouzdane tehnologije radi promicanja otvorenog i demokratskog društva te dinamičnog i održivog gospodarstva. Digitalni sektor ključni je čimbenik u borbi protiv klimatskih promjena i realizaciji zelene tranzicije.

"Danas predstavljamo svoje ciljeve za izgradnju digitalne budućnosti Europe. Obuhvaćena su područja od kibernetičke sigurnosti, ključnih infrastruktura, digitalnog obrazovanja i vještina do demokracije i medija. Željela bih da digitalna Europa odražava najbolje od Europe – otvorenost, pravednost, raznolikost, demokratičnost i samopouzdanje", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je u srijedu predstavila Bijelu knjigu, čime otvara javnu raspravu, o okviru za pouzdanu umjetnu inteligenciju koji se temelji na izvrsnosti i povjerenju. Cilj je u partnerstvu s privatnim i javnim sektorom mobilizirati resurse duž cijelog vrijednosnog lanca i stvoriti prave poticaje za brže uvođenje umjetne inteligencije, među ostalim u malim i srednjim poduzećima.

"Europa ima sve preduvjete da postane svjetski predvodnik u sustavima umjetne inteligencije koji se mogu sigurno upotrebljavati i primjenjivati. Imamo izvrsne istraživačke centre, sigurne digitalne sustave i razvijenu robotiku te konkurentne proizvodne i uslužne sektore, od automobilske industrije i energetike do zdravstva i poljoprivrede", navodi Komisija.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen ističe da "umjetna inteligencija mora služiti ljudima i uvijek biti sukladna s ljudskim pravima".

"Upravo zato, čovjek mora biti kontrolu kod kritičnih odluka. Tzv. visokorizična umjetna inteligencija mora biti provjerena i dobiti certifikat prije nego što se pojavi na jedinstvenom tržištu", rekla je von der Leyen, prenosi Hina.

Komisija je također predstavila prijedlog podatkovne strategije koja bi trebala osigurati da EU postane uzor i predvodnik u društvu koje je iskoristilo moć podataka. U tu je svrhu predviđena uspostava istinskog europskog podatkovnog prostora, tj. jedinstvenog tržišta podataka kako bi se oslobodio potencijal neiskorištenih podataka i omogućio njihov slobodan protok unutar Europske unije i među sektorima, što će koristiti poduzećima, istraživačima i javnim upravama.

Kopirati
Drag cursor here to close