Elektronički sport

eSports u 2017. godini dostigao vrijednost od 1,5 milijardi dolara

Natjecateljski gaming nastavit će ubrzan i kontinuirani rast i u idućih nekoliko godina.
Sci-Tech / Flash | 07. 01. 2018. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elektronički sport, odnosno eSport kao vrsta natjecanja u videoigrama iz godine u godinu bilježi sve veću popularnost na globalnoj razini. Porastom turnira i natjecatelja raste i njegova sveukupna vrijednost, koja je, prema najnovijem izvještaju analitičke kompanije SuperData, u 2017. godini dostigla vrijednost od vrtoglavih 1.5 milijardi dolara.

Utjecaj u velikom porastu popularnosti imale su velike kompanije, prije svega one koje su izdale igre za eSport, poput Blizzarda, Riot Gamesa i Activisiona, a veliku ulogu imale su i brojne sportske organizacije, poput nogometnih klubova, proizvođača automobila (Mercedes-Benz) i drugih skupocjenih brendova.

Izvještaj spominje uspjehe crowdfunding financiranja eSport događaja, koji su najviše vidljivi preko ogromnih nagradnih fondova (Dota 2, League of Legends), ali i preko direktnih prihoda, kao što su naknade za franšize i sponzorstva. Također, SuperData je iznijela i podatak da u eSport području trenutno dominiraju Overwatch i PUBG, piše Zimo.co

Natjecateljski gaming nastavit će ubrzan i kontinuirani rast i u idućih nekoliko godina.

Kada su u pitanju ljudi koji prate eSports, korisnici i dalje više preferiraju Twitch nego YouTube, ali razlika nije pretjerano velika.

SuperData navodi kako će eSport nastaviti ubrzan rast i u idućih nekoliko godina te da će do 2020. godine po vrijednosti globalni eSports prihodi porasti za 26% jer će privući još veći dio publike. Ovo povećanje bit će potaknuto i godišnjim rastom publike koja prati eSport, kao i rastom investicija trećih strana. O popularnosti elektroničkih sportova govori i činjenica da će od rujna 2018. godine na jednom od sveučilišta u Velikoj Britaniji eSport biti uveden kao predmet.

esport

Kopirati
Drag cursor here to close