Prednosti i dostignuća

Erasmus + jedan je od najuspješnijih programa Europske unije

Sci-Tech / Flash | 11. 05. 2017. u 08:37 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Dana Europe i tridesete godišnjice Erasmus + programa, EU info centar u BiH i Veleposlanstva Italije u Bosni i Hercegovini su organizovali 10. svibnja na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu panel diskusiju o Erasmus + programu, njegovim prednostima i dostignućima.

''Po mom mišljenju, Erasmus + jedan je od najuspješnijih programa koji je pokrenula Europska unija. Riječima ne mogu dovoljno opisati kako je to iskustvo promijenilo moj život. Erasmus+ je puno više od programa razmjene studenata; on doprinosi razvoju akademskih i socijalnih vještina, proširuje vidike, omogućuje upoznavanje novih akademskih kultura, nakon čega studenti mogu primjeniti stečene vještine u svojoj domovini. Mi se oslanjamo na vas, studente, da povedete BiH k EU. Vaša generacija je ta koja će imati koristi od članstva u EU", rekao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH, povodom obilježavanja Dana Europe u BiH, osvrnuvši se na svoje korisno iskustvostečeno na Erasmus programu.

Panel diskusija započela je sa Nj.E. Nicola Minasi, veleposlanikom Republike Italije u BiH, koji se prisjetio mogućnosti koje mu je otvorilo njegovo Erasmus iskustvo.

''Kada sam se vratio sa Erasmus programa razmjene, odlučio sam osnovati udruženje političkih nauka, zajedno sa nekoliko mojih kolega studenata. U kasnijoj fazi, ovo udruženje je preraslo u međunarodno udruženje političkih nauka. Ovo je samo primjer šta studenti mogu učiniti kada se ujedine", istakao je veleposlanik Minasi, dodavši da je''Erasmus + program je fantastičan alat vama na raspolaganju, koji može učiniti da se vaše ideje ostvare, te pomoći vam da otkrijete nove stvari. To je prilika za učenje i razvoj, kao i za stvaranje novih stvarnosti, teza povezivanje sa drugim udruženjima i studentima širom svijeta''.

Jedan od panelista, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, Nedžma Džananović Miraščija,iskorisitila je ovu priliku da predstavi zajednički master program iz oblasti političkih znanosti ''Integracije i upravljanje'', financiran u sklopu Erasmus + programa, podsjećajući da je prvi poziv za prijave otvoren do 21. svibnja ove godine.

Sudionici su imali priliku da pogledaju inspirativnu video prezentacijuSamira Beharića, studenta novinarstva iz Sarajeva, koji je opisao svoje iskustvo u Rimu, gdje se trenutno nalazi u sklopu Erasmus + razmjene.

Ostali bivši stipendisti Erasmus+ programa koji su sudjelovali u panel diskusiji, Lejla Lizda, Hidajeta Kurtić, i Enrico De Muja iz Bolonje, složili su se da je ovaj program razmjene pozitivno utjecao na njihove živote, te im na taj način omogućio da postanu najbolji Erasmus+ veleposlanici u svojim zemljama.

Na događaju je sudjelovalo blizu 60 sudionika, predstavnikabh. akademske zajednice, lokalnih i međunarodnih studenta, i bivših korisnika programa.
Program Erasmus 2017. godine slavi svoju 30. godišnjicu. Započeo je kao program mobilnosti u visokom obrazovanju, a od tada se razvio u široki program koji podržava studente, učenike, volontere, pripravnike, nastavnike, osobe koje rade s mladima, sportaše te obrazovne ustanove i druge organizacije koje rade u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Više informacija o kampanji obilježavanja 30. godišnjice Erasmus+ programa je dostupno na internet stranici From Erasmus to Erasmus+.

Kopirati
Drag cursor here to close