Predavanje u Mostaru

EMDR metoda pomaže u procesuiranju davno zamrznutih informacija u mozgu

Sci-Tech / Flash | 11. 11. 2015. u 17:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predavanje na temu "EMDR - Suvremena metoda tretiranja trauma u kliničkoj praksi u BiH" danas se održala u Mostaru u sklopu Prvog tjedna psihologa u Hercegovini.

Tim povodom u izjavi za Fenu predsjednica Podružnice psihologa Hercegovina Tea Vučina je kazala kako je zapravo riječ o jednoj novijoj metodi koja je za razliku od nekih drugih psihoterapijskih metoda efikasna, ali i brža u postizanju efekta, odnosno liječenja.

Ona je pojasnila, kako često osobe koje imaju neke simptome ili poremećaje mogu u podlozi imati traumatska iskustva i njihovi problemi mogu biti posljedica trauma iz prošlosti, te im otežavati život.

Po njenim riječima zbog navedenog potrebno je iskustvo i stručnost i psihologa i psihijatara u pronalaženju takvih uzroka jer tek tada pravi simptomi, odnosno problemi koji su prisutni mogu biti u potpunosti riješeni.

Govoreći o EMDR metodi Vučina je pojasnila kako ona polazi od toga da se neke informacije ili događaji vezani za traumu nisu mogli isprocesuirati ili pohraniti kao neko obično iskustvo, kao drugi događaji koje čovjek doživljava, nego je u samom mozgu događaj ostao neisprocesuiran. Zbog toga se kod ljudi javljaju određeni simptomi koji otežavaju život.

Sama metoda se bazira na tome da se pomogne u procesuiranju tih informacija koje su nekada davno zamrznute, te da se ponovno proživljeno iskustvo na pravilan način pohrani i da nakon toga čovjek nastavlja normalno živjeti.

"Često se za spomenutu terapiju pacijenti moraju pripremiti kako bi bili spremni prepustiti se jednoj takvoj metodi koja može biti i emocionalno angažirajuća. Međutim, sami rezultat je jako dobar pa se tako pacijenti i odlučuju pokušati s ovom metodom, budući da im prijašnje metode nisu pomagale", kazala je Vučina.

Prvi tjedan psihologije nastavlja se i u četvrtak predavanjem na temu "Kako i zašto učiti", koje će biti održano u Ljubuškom.

Kopirati
Drag cursor here to close