Putem Twittera

Elon Musk najavio otkup Tesle za rekordnih 80 milijardi dolara

Elon Musk izjavio je da razmišlja o otkupu Tesle za 420 dolara po dionici. Potvrdio je da ima sredstva, samo nitko ne zna odakle.
Sci-Tech / Flash | 08. 08. 2018. u 20:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk na Twitteru je izjavio da razmišlja o delistiranju Tesle, svoje kompanije s električnim vozilima, s burze. U tvitu je napisao da bi otkupio dionice po cijeni od 420 dolara i da je za to osigurao sredstva.

Da sve nije samo šala, tek se sa sigurnošću saznalo kada je poslao e-mail svojim zaposlenicima u kojemu je potvrdio svoj tvit.

U e-mailu je također nadodao da smatra kako je to ispravan korak za Teslu i da želi stvoriti najbolje uvjete za svoju kompaniju.

Pojedinosti o tome kako Musk planira nastaviti s procedurom ostaju mutne. Rekao je da će ponuditi kupnju dionica po 420 dolara i da će dioničari moći birati između prodaje i ostanka u kompaniji, piše Zimo.co.

Musk je naglasio da o odluci o delistiranju kompanije moraju prvo glasati dioničari, no vjeruje da će sve ići po planu.

Tesline dionice jučer su vrijedile 344 dolara te su naglo porasle nakon što je Saudijska Arabija uložila 2 milijarde dolara. Jedan sat nakon Muskova tvita prodaja dionica zaustavljena je te se nastavila oko dva sata kasnije, a dionice su tada nakratko narasle iznad 380 dolara.

Kada bi Musk otkupio Tesline dionice, nagađa se da bi ga to koštalo više od 80 milijardi dolara. Iako je Musk već u dva tvita potvrdio da ima potrebna sredstva, CNBC piše da nitko ne zna odakle su ta sredstva došla, pa čak niti banke Wall Streeta.

Ako Musk ipak uspije sa svojim planom, ta bi transakcija ušla u povijest kao “najskuplji otkup tvrtke u povijesti”, navodi Bloomberg.

Pritisak izvana

U posljednjih nekoliko mjeseci Musk je sudjelovao u žestokim raspravama s kritičarima koji vjeruju da će Tesla u konačnici propasti. Navodno su te rasprave išle toliko daleko da je Musk nazvao šefa anonimnog blogera u pokušaju da ga otpusti.


Kao javno poduzeće, Tesla već neko vrijeme vodi borbu s proizvodnjom i prodajom automobila i to, naravno, nije ostalo nezamijećeno. Međutim, Musk obećava pozitivne promjene - poput onoga što se dogodilo s Modelom 3, piše Zimo.co.

Otkup tvrtke omogućit će Tesli da ostane izvan očiju javnosti i da se posveti rješavanju svojih problema. To bi bio logični zaključak da ne poznajemo Muska i da ne znamo kako voli čitati svoje ime s naslovnica novina i portala.

Kopirati
Drag cursor here to close