Javni servisi

Eksperti: RTV pretplatu plaćati putem računa za struju

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2016. u 17:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentu Bosne i Hercegovine i drugim nadležnim institucijama tijekom sljedećeg tjedna bit će upućen zahtjev za kratkoročnim rješenjem financiranja BHRT-a naplatom RTV pretplate putem računa za struju, kako bi se spriječilo prekidanje emitiranja programa javnog emitera.

Ovaj zahtjev su dogovorili i podržali sudionici današnje ekspertske debate o budućnosti RTV servisa održane na Jahorini u organizaciji Udruge BH novinari.

Tijekom debate istaknuti su ključni problemi u financiranju javnog servisa, uredničkih politika, utjecaja vlasti na javni servis, ali i mogući prijedlozi za rješavanje istih. Sudionici, parlamentarci, predstavnici javnih servisa, udruženja BH novinari i medijski eksperti ukazali su na hitnost rješavanja financijskih problema javnih emitera kako bi bio osiguran njihov opstanak.
Međutim, naglašeno je da nema trajnog financijskog rješenja ukoliko se ne izmijeni zakonski okvir javnog servisa i uradi reforma javnog servisa u upravljačkom, uređivačkom i tehničkom smislu.

U fokusu razgovora su bila četiri modela za naplatu RTV pretplate. Od naplate putem računa za električnu energiju, naplate putem medijskog poreza ili fondova i naplata putem “inkaso” službe.

"Financiranje iz proračuna nije prihvatljivo jer bi to značilo povratak u državnu televiziju. Kada se govori o javnom servisu uglavnom se govori o odnosu politike i javnog servisa a zanemaruje se javnost. RTV servis treba reformu. Potrebno je i educirati javnost o tome što je to javni servis i kakvu društvenu ulogu ima. RTV emiteri trebaju napraviti svoju komunikacijsku strategiju. Svaki program koji emitira javni servis treba da je najbolji", kazao je Enes Osmančević, profesor sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Siniša Vukelić iz BHN Kluba novinara Banja Luka, rekao je da u ekonomskom smislu teško prodati lošu kvalitetu.

"Bitno je i kakav sadržaj nude javni emiteri. Javni emiter u RS-u zastupa interese jedne stranke. Programi sva tri emitera nisu konkurentni i to otežava naplatu RTV pretplate. Potrebno je više razmišljati o sadržaju koji se nudi gledateljima", kazao je on.

U toku sesije na kojoj se govorilo o programskim sadržajima, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović istakao je da hrvatski narod nije ravnopravan, jer nema kanal na svom jeziku.

''To je i jedan od razloga za ovakvo stanje. Hrvati imaju pravo da zahtijevaju kanal na hrvatskom jeziku. Kada je u pitanju rješavanje trenutne krize na BHRT-u, za izravno sam naplaćivanje RTV pretplate, mislim da naplaćivanje takse uz drugi račun nije zakonski izvodivo”, kazao je on.

Boris Bergant, konsultant iz Europske radiodifuzne unije (EBU), kazao je da je država obavezna osigurati sigurno financiranje javnog servisa i da je to naglašeno u četiri međunarodna dokumenta.

"Javni servis nije državni servis. On treba da služi javnosti i javnost treba da je partner javnog servisa. Javni servis nije samo informativnog karaktera. On je i šira kulturna institucija. Treba da inicira dijalog i promovira nacionalno stvaralaštvo. Financiranje javnog servisa treba da bude dugoročno i sigurno", naglasio je on.

Debatu je financijski podržalo Vijeće Europe, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close