Kršenje privatnosti

Dronovi na javnim mjestima samo uz posebnu dozvolu

Sci-Tech / Flash | 24. 10. 2016. u 07:36 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši sud u Švedskoj (Vrhovni sud ili Högsta Domstolen) donio je odluku prema kojoj se zabranjuje uporaba dronova s ugrađenom kamerom na javnim mjestima ako korisnik ne posjeduje posebnu dozvolu, piše Bug.hr

U obrazloženju presude sud je prelijetanje dronova s kamerama na javnim mjestima usporedio s CCTV nadzornim kamerama.

Posebnu dozvolu izdavat će administracijsko osoblje nadležno za lokacije na kojima se namjeravaju obavljati preleti dronova. Ako smatraju da je osobna privatnost švedskih državljana ugrožena, navedeno osoblje će imati pravo odbiti pojedine zahtjeve kojima se traži dozvola uporabe dronova s kamerama na javnim mjestima.

Valja naglasiti da se u ovoj odluci suda razlikuju kamere na dronovima od kamera koje se nalaze na određenim vrstama prijevoznih sredstava kao što su bicikli. Za ovu potonju kategoriju, naime, neće biti potrebna dozvola, jer se radi o kamerama koje snimaju samo u neposrednoj blizini svojih vlasnika odnosno korisnika.

Također, odluka najvišeg švedskog suda čini ništavnom odluku nižeg Okružnog suda iz 2015. godine koji je tada odlučio da dronovi s kamerama ne predstavljaju sredstvo za nadzor i kršenje privatnosti švedskih državljana.

Kopirati
Drag cursor here to close