Zahvaljujući donaciji

Dom zdravlja Tomislavgrad dobiva novi centar za mentalno zdravlje

Sci-Tech / Flash | 05. 08. 2017. u 10:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditeljica Odjela mentalnog zdravlja u Dom zdravlja Tomislavgrad Silvana Dilber izjavila je kako se počelo s uređenjem prostorija u kojem će biti novi centar za mentalno zdravlje.

Dom zdravlja Tomislavgrad dobio je novčanu donaciju od strane Federalnog ministarstva zdravstva i nevladine organizacije „Asocijacije XY“, za uređenje i opremanje centra za mentalno zdravlje.

S donacijom od 60.000 KM u Domu zdravlja vjeruju kako će preuređenjem bivših ne uvjetnih prostora fizikalne medicine dobiti novi suvremeni centar za mentalno zdravlje.

Planom i adaptacijom novi centar će pri samom ulazu sadržavati prilaz za invalidne osobe što prije nije bilo omogućeno, a bit će uređen i prostor za okupacijsku terapiju.

U prostor okupacijske terapije će, kako za Fenu kaže doktorica Dilber, dolaziti povremeno pacijenti nad kojima će biti obuhvaćene sve manuelne, kreativne, rekreativne, edukativne i ostale aktivnosti, s ciljem postizanja i poboljšanja određene fizičke i mentalne funkcije pacijenta.

''Uloga uspostavljenog vida okupacijske terapije je što brža rehabilitacija i priprema pacijenta za povratak u socijalnu sredinu ,a u radu sa njima će osim liječnika sudjelovati i jedna medicinska sestra koja je završila visoku zdravstvenu školu i koja trenutno pohađa edukaciju iz okupacijske terapije'', naglasila je Dilber.

Planom je, također, predviđeno da unutar novog centra pacijentima na usluzi bude i logoped te da se ide u ujedinjenje i proširenje starog i novog odjela neuropsihijatrije.

''Najvažnije od svega ovog je da novi prostor bude po najnovijim standardima mentalnog zdravlja te da uđe u proces certifikacije, a da bi se u tome uspjelo potrebno je adekvatno osoblje koje je prošlo određene vidove edukacije i akreditacije te oprema uz uređen i prilagođen prostor za terapije“, kazala je Dilber.

Trenutno Odjel neusropsihijatrije i psihijatrije Doma zdravlja Tomislavgrad pruža usluge pacijentima, sudjeluju u radu Centra za rani rast i razvoj u kojem nastoje poboljšati socijalne usluge za djecu kroz obuku i rad s roditeljima, zatim rade sa ovisnicima i osobama koje imaju ratne traume te su oboljele od PTSP-a.

''Najvažnija prevencija na kojem odjel radi i na koje će se također budući centar osloniti je ovisnost o drogama (narkomanija), alkoholu (alkoholizam), nikotinu, zatim ovisnost o kockanju, novcu ... i jako jer važna za ovaj kraj a mi smo već uveli određena predavanja kroz školski program gdje se djeca upoznavaju sa posljedicama tog današnjeg gorućeg problema'', kazala je doktorica Dilber.

Napomenula je kako bi bilo neophodno da unutar ovog odjela radi socijalni radnik.

''Do sada financijska situacija nije bila naklonjena za zapošljavanje novih djelatnika, ali novi adaptirani centar će biti napravljen po svim novim standardima te se nadam u bliskoj budućnosti i rješenju tog kadrovskog problema'', istaknula je Dilber.

Kopirati
Drag cursor here to close