Četiri dana uoči presude

Dodik svečano otvorio studentski dom ''Radovan Karadžić'' u Palama

Sci-Tech / Flash | 20. 03. 2016. u 14:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri dana uoči presude u Haškom tribunalu Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u Srebrenciji, aktulani pedsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik otkrio je danas u Palama ploču s nazivom Studentskog doma "Dr. Radovan Karadžić“.

Ovaj studentski dom nije useljen, iako je uoči prošlih općih izbora, tijekom predizborne kampanje, 7. listopada 2014., Dodik otvorio ovu studentsku ustanovu, koja do danas nije useljena, zbog čega su studenstka udruženja prijetila i prosvjedima.

Nakon što je u nazočnosti supruge i kćerke Radovana Karadžića, Ljiljane i Sonje, otkrio ploču na kojoj je ime prvog predsjednika RS-a i haškog optuženika, Dodik je ustvrdio da je ovaj studentski dom posvećen čovjeku koji je nesumnjivo postavio temelje RS-a i potpisao odluku o izgradnji Sveučilišta u Istočnom Sarajevu.

Tvrdi da ovaj studentski dom ima snažnu simboliku u trenutku kada prvom predsjedniku RS-a treba biti izrečena presuda Haškog tribunala u postupku koji je, tvrdi, ponižavajući za RS.

Na pitanje novinara o promjeni mišljenja, jer je o Karadžiću ranije iznosio negativan stav, Dodik je ustvrdio da ge "poštuje zato što je žrtvovao svoj osobni komoditet, i svoje obitelji, da bi opstao na ideji koja se zove RS“.

''Što god rekao i mislio ranije i nekada se neslagao, sada misli ovo", ustvrdio je on.

Haški tribunal objavio je da će nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izreći presudu za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini 24. ožujka ove godine.

Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni zapovjednik njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina 1992. godine, progon nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Kopirati
Drag cursor here to close