Donijeli preporuke

Dilberović: Svi smo kao društvena zajednica zakazali kada je u pitanju vršnjačko nasilje

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2016. u 18:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija ministara obrazovanja i znanosti u Federacije BiH na današnjoj tematskoj sjednici u Mostaru donijela je niz preporuka u vezi suzbijanja slučajeva vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije.

Među preporukama, koje su dogovorili federalna ministrica obrazovanja i znanosti te resorni županijski ministri, su pojačane mjere inspekcijske kontrole, dodatna edukacija nastavnog osoblja, menadžmenta, zavoda ali i edukacija roditelja te pooštrenje kaznene politike.

''Na sjednici je naglašeno da naš sustav obrazovanja konačno mora progovoriti je li dijete uistinu u fokusu obrazovanja. Pedagoški radnici, roditelji i djeca trebaju postati tim jer upravo nedostaje ta međusobna koordinacija'', kazala je nakon sjednice federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

Po njezinim riječima, federalno Ministarstvo obrazovanja u svojem će programu za 2016. godini u fokus staviti izdvajanje financijskih sredstava za edukaciju nastavnog osoblja, roditelja i učenika s naglaskom na obrazovnu komponentu.

Dilberović je ocijenila kako smo ''svi kao društvena zajednica zakazali kada je u pitanju vršnjačko nasilje'', aludirajući i na nedavni slučaj četrnaestogodišnjeg dječaka Mahira u Sarajevu koji se zbog nasilja vršnjaka nad njim izvršio samoubojstvo, te konstatirala kako se o toj temi do sada nije ozbiljno razgovaralo.

Pozvala je medije da što više populariziraju odgojno obrazovne emisije, te znanstveno istraživačke djelatnike kao i javna sveučilišta, posebice katedre za psihologiju i pedagogiju i druge interdisciplinarne znanosti koje mogu pomoći u detektiranju i prevencije vršnjačkoga nasilja.

Među današnjim preporukama Koordinacije je uspostavljanje jedinstvene metodologije prikupljanja podataka o maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju u kontekstu izrade jedinstvene baze podataka o toj problematici. Na upit federalne ministrice o tim podacima prije današnje sjednice, iz resornih ministarstava došao joj je odgovor da je zabilježen „vrlo mali broj takvog nasilja“.

Jedan od naputaka je i vođenje javnih kampanja u smislu razvijanja svijesti kod djece i roditelja ali i ukupne javnosti o važnosti prevencije i pravovremenog djelovanja tog problema.

Kopirati
Drag cursor here to close