Izborni predmet

Dilberović i Erdem u Mostaru: Bosanski jezik učit će se u Turskoj

Sci-Tech / Flash | 21. 04. 2016. u 15:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem prilikom posjete Mostaru, sastao sa federalnom ministricom obrazovanja i znanosti Elvirom Dilberović, a razgovarali su o dosadašnjim projektima i nastavku suradnje dviju zemalja, javlja Anadolija.

''Ovo je bio nastavak razgovora o realizaciji točaka koje smo dogovorili potpisom sporazuma o razumijevanju Ministarstva obrazovanja Republike Turske i Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti kojeg smo potpisali u studenom prošle godine“, kazala je federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović u izjavi za Agenciju Anadolija.

Na sastanku se, kako je kazala, razgovaralo o koracima koji su već realizirani i načinima realizacije predstojećih.

''Razgovarali smo o procesu uvođenja bosanskog jezika u Turskoj. Naime Turski jezik se već na osnovu ovoga sporazuma počeo izučavati kao izborni predmet na bh. univerzitetima. Razgovarali smo detaljnije o donošenju plana i programa za bosanski jezik kao izborni predmet u sustavu obrazovanja u Republici Turskoj. Dogovorili da na izradi tog plana partneri budu Internacionalni univerzitet u Sarajevu i turski Institut Yunus Emre“, pojasnila je Dilberović.

Prema njezinim riječima, bit će oformljen tim stručnjaka koji će izraditi plan i program što prije kao izborni predmet.

''Također je dogovoreno da će Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH raditi na izradi udžbenika. Udžbenici od prvog do četvrtog razreda za bosanski jezik koji se izučava u dijaspori već postoje, a u tijeku je proces izrade udžbenika od petog do devetog razreda“, istaknula je Dilberović.

Razgovaralo se i o drugim projektima kao i o jačanju suradnje na poljima zajedničke kulture i običaja u BiH, te su tijekom sastanka izrazili obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom ali i onom koja im prethodi.

''Razgovarali smo o prijemu troje studenata deficitarnih zanimanja koja su prijeko potrebna zemaljskom muzeju a to je restaurator, konzervator i antropolog, te dogovorili da će Republika Turska primiti troje studenata koji će studirati ova zanimanja o trošku Republike Turske , na čemu sam zahvalna turskom ministarstvu obrazovanja“, kazala je.

Tursko izaslanstvo danas je tijekom posjeta Mostaru posjetilo tekiju u Blagaju, staru jezgru Mostara te Generalni konzulat Republike Turske u Mostaru gdje se pomoćnik ministra za obrazovanje Orhan Erdem sastao sa konzulicom Ayse Selcan Sanli.

Kopirati
Drag cursor here to close