Uskoro kreće testna faza

Digitalizacija RTV servisa je nacionalni projekt BiH

Sci-Tech / Flash | 05. 09. 2016. u 13:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sudjelovao je danas na konferenciji "Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana" koja je održana na Bledu radi prezentiranja uloga koje države imaju u izgradnji okruženja za efikasnu digitalnu transformaciju društva, kao i za sagledavanje mogućnosti za produbljivanje suradnje.

Jusko je u svom govoru istaknuo da je proces digitalizacije javnih RTV servisa u BiH nacionalni projekt koji je od velike važnosti za svakog građanina, a čijim će se realiziranjem BiH pridružiti velikom dijelu europskih zemalja koje su obvezu gašenja analognog signala uradili do 17. lipnja 2015.

''Prva faza, koja obuhvaća nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme kojim će biti pokriveni digitalni signali na području Sarajeva, Banja Luke i Mostara, u ovom trenutku je spremna za puštanje u rad. Važno je napomenuti da će kapacitete digitalizacije koristiti i javni emiteri i komercijalni mediji'', rekao je Jusko.

Dodao je da paralelno s prvom fazom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH radi na pripremanju tehničke dokumentacije i ostalih pravno administrativnih dokumenata kako bi bio pripremljen i objavljen otvoreni međunarodni tender za pokretanje druge faze procesa digitalizacije, a što podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara, kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje BiH sa susjednim zemljama.

Jusko je pojasnio da treća faza podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom, a zatim nabavku potrebne opreme za pokrivanje i tih dijelova teritorije Bosne i Hercegovine.

U sklopu Konferencije održan je i ministarski sastanak kojem su nazočili svi ministri zaduženi za telekomunikacije i javnu upravu iz zemalja zapadnog Balkana, a na kojem su razmotrene osnove za digitalnu transformaciju društva i mogućnosti korištenja digitalizacije za potrebe regionalne ekonomske suradnje i razvoja, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close