May the force be with you

Devet milijuna Zemljana danas slavi Dan Star Warsa

Sci-Tech / Flash | 04. 05. 2017. u 17:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnji dan, 4. svibanj, službeno je dan Star Warsa. Fanovi ove filmske franšize diljem svijeta ovaj dan obilježavaju na različite načine, a prvi je puta službeno proslavljen prije točno 6 godina.

Nije riječ samo o prisjećanju na film, već na čitav kulturni fenomen koji obožavatelji širom svijeta obilježavaju baš danas.

Utjecaj filma Georgea Lucasa je neosporan. Filmski klasik premijerno je prikazan davne 1977. godine i do danas je postavio mnoge rekorde. Film je jedan od najuspješnijih filmskih projekata svih vremena, ali novac je u toj priči najmanje važan, koliko god se nekima ne činilo tako.

Star Wars je ponajprije tehnička prekretnica koja je utjecala na nepregledan broj filmova snimljenih posljednjih 40 godina. Govorimo o specijalnim efektima i mašti koja je privukla do tada nezamislivo raznoliku publiku, piše Zimo.co.

Ipak, do proslave današnjeg dana kao Star Wars dana trebalo je pričekati do ovoga stoljeća. Sve je počelo u Torontu 2011. godine i proširilo se po cijelome svijetu. U čast ovom čuvenom filmskom ostvarenju, danas se u svijetu organiziraju brojni filmski maratoni, pušta se filmska glazba i ljudi se oblače u kostime iz svemira poznatih nam likova poput Darth Vadera, Yode, Stormtroopera i drugih.

O važnosti rečenica iz filmova govori i činjenica da su zaživjele i u mnogim drugim aspektima života. Primjerice, u politici, kada se rečenicom "Let the force be with you" čestitalo stranci Margaret Thatcher na izbornoj pobjedi u Britaniji 4. svibnja 1979. godine.

Svim ljubiteljima Star Warsa čestitamo May the Fourth!

Kopirati
Drag cursor here to close