raketa Sojuz

'Danski Gagarin' poletio u svemir

Sci-Tech / Flash | 02. 09. 2015. u 08:51 R.I.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska raketa Sojuz s tročlanom posadom u kojoj je i prvi danski astronaut poletjela je u srijedu s kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) gdje će stići za dva dana.

Raketa sa svemirskim brodom poletjela je u 10,37 sati po lokalnom vremenu ostavljajući za sobom tek tračak dima na nebu.U posadi kojom zapovjeda iskusni ruski kozmonaut Sergej Volkov, je novak Andreas Mogensen iz Europske svemirske agencije (ESA) i Kazahstanac Aidyn Aimbetov, kojemu je to također prvi svemirski let.

ESA je Mogensena prozvala "Danskim Gagarinom". On je pred polijetanje kazao kako je obrijao čitavu desnu nogu kako bi se na kožu mogle bolje prilijepiti elektrode za potrebe znanstvenih istraživanja u svemiru. Jedna od njegovih zadaća bit će testiranje nove opreme za danske bicikle za vježbanje, objavila je ESA. Danski bicikli za vježbanje bez sjedala, jer ono nije potrebno u uvjetima bez sile teže, lansirani su 2001. i od tada su poboljšavani. Pomažu astronautima da se bore protiv učinka duljeg boravka u bestežinskom stanju.

Aimbetov, do sada treći Kazahstanac u svemiru, kazao je kako sa sobom nosi kobilje mlijeko u prahu i tradicionalni kazački sir. On će tijekom boravka u svemiru nositi posebni dozimetar koji će mjeriti učinak radijacije na mozak.

Sergej Volkov je sin ruskog kozmonauta Aleksandra Volkova koji je 1991. predvodio posadu s kojom je u svemir otišao prvi kazahstanski kozmonaut Tokhtar Aubakirov. "U našoj obitelji postoji tradicija da vozimo Kazahstance u svemir", našalio se pred polijetanje mlađi Volkov.

Mogensen i Aimbetov se na Zemlju vraćaju 12. rujna s ruskim kozmonautom Genadijem Padalkom koji je na ISS-u od ožujka. Padalka će ovim boravkom oboriti rekord za jednu osobu u svemiru i 12. rujna imat će ukupno 878 'svemirskih' dana.
Raketi Sojuz do ISS-a trebat će dva dana umjesto dosadašnjih šest sati zbog toga što se želi izbjeći svemirsko smeće pa je potreban sporiji pristup međunaordnoj svemirskoj stanici.

Kopirati
Drag cursor here to close