12 država

Članice EU traže ukidanje roaminga za Balkan

Predloženo je ukidanje roaminga za regiju Balkana u kojoj živi 18 milijuna stanovnika.
Sci-Tech / Flash | 05. 02. 2018. u 22:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest država članica Europske unije žele da države zapadnog Balkana sudjeluju u političkim sastancima EU i prije nego što postanu članice te predlažu ukidanje roaminga za regiju, navodi se u dokumentu koji je predložen Europskoj komisiji, javlja Reuters.

Europska komisija u utorak će razmatrati novu strategiju proširenja koja će uspostaviti precizne vremenske odrednice za mogući napredak država ka članstvu. Reuters navodi da će u utorak biti objavljen plan daljnjenjeg proširenja ''nakon godina zanemarivanja i rastućeg utjecaja Rusije''.

Ali, ističu kako su imale uvid u prijedlog 12 članica, Austrije, Češke, Estonije, Mađarske, Irske, Italije, Litve, Latvije, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke, koje žele korak dalje i predlažu redovne godišnje summite s liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

U prijedlogu od 12 točaka, ove države navode i da EU treba dozvoliti ministrima iz država u procesu priširenja sudjelovanje na najvišim sastancima tijela EU u oblastima okoliša, zdravstva, transporta i vanjske politike.

''Ovo su mjere koje nas ništa ne koštaju, a imaju ogroman politički utjecaj i poboljšale bi imidž EU u regiji'', navedeno je u prijedlogu.

Također, predloženo je i ukidanje roaminga, navodi Reuters, za regiju u kojoj živi 18 milijuna stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close