Postavljanje sonde

Bolnica nema reagensa, je li uopće potrebno mjerenje radioaktivnosti u Neretvi?

Sci-Tech / Flash | 08. 12. 2016. u 10:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna regulacijska agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost organizirala je u nekoliko gradova u BiH radionice na kojima su izbacile nekoliko zanimljivih podataka.

Jedan od njih je svakako da će u Neretvi uskoro biti postavljena mjerna sonda za mjerenje radioaktivnosti u vodi koje pružaju mogućnost monitoringa ispuštanja radioaktivnih tvari, koje se koriste u Zavodu za nuklearnu medicinu, u javne vodotokove.

Agencija planira jednu od ovakvih mjernih sondi, koja će kontrolirati količinu radiofarmaka, radioaktivnog kontrastnog sredstva koje se daje pacijentima u svrhu dijagnostike različitih bolesti, postaviti u Neretvu na mjestu gdje eventualno SKB Mostar ispušta kanalizaciju. Na ovaj način Agencija želi vidjeti jesu li dovoljno odstajale izlučevine pacijenata prije ispuštanja u Neretvu.

No, obzirom da, kako je ranije potvrđeno iz SKB Mostar, zbog financijskih problema te nedostatka reagensa, ova bolnica posljednje vrijeme uopće ne vrši pretrage koje izazivaju ovu vrstu zračenja, postavlja se pitanje kolika je uopće potreba za postavljanjem ovih sondi.

"Kako bismo održali scintigrafiju u našoj bolnici, potrebno nam je 50.000 maraka mjesečno. Naime, toliko stoji kobalt koji se koristi za zračenje, a dobavljači traže da im se vrše avansne uplate. Mi to više nismo u mogućnosti", rekao je rani je ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.
Pacijenti se trenutačno upućuju u druge centre kako bi obavili ovu pretragu i tako će biti sve dok se stanje u SKB-u Mostar ne normalizira.

A nitko ne zna kada će do normalizacije doći. Posljedice se vide po podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a koji je ove godine potrošio 397.096 maraka za liječenje izvan županije, a na prostoru BiH. Ovaj podatak vrijedi za razdoblje od siječnja do rujna ove godine, a izdano je ukupno 449 uputnica.

Trenutačno nije definiran rok postavljanja ovakvog mjernog uređaja u Neretvi, ali ravnatelj Agencije Emir Dizdarević ističe kako je njegova nabava planirana. Zbog nedostatka pročišćivača Neretva je tijekom godina pretrpjela izuzetna zagađenja. Novim projektima na području Mostara očekuje se kako će se zagađenje ove rijeke smanjiti, a instalacija uređaja za mjerenje radioaktivnosti u vodi predstavlja još jedan veliki iskorak prema zaštiti kvalitete vode na području Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close