Saharov

Bloger Raif Badawi dobitnik nagrade Saharov

Sci-Tech / Flash | 16. 12. 2015. u 11:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raif Badawi, saudijski bloger uhićen zbog navodnog vrijeđanja islama na internetskom forumu koji je postavio kako bi osnažio javnu debatu, u srijedu će dobiti najvišu nagradu Europskog parlamenta za ljudska prava.

Kraljevina Saudijska Arabija, kojom dominira politički pokret sunitskog Islama, jedna je od najkonzervativnijih zemalja u svijetu.

Badawi je izabran u listopadu za dobitnika ovogodišnje Nagrade za slobodu mišljenja Saharov, zbog izuzetne hrabrosti koja mu je donijela "jednu od najokrutnijih kazni" njegove zemlje, izjavio je tada predsjednik parlamenta Martin Schulz.

Nagrada vrijedna 50.000 eura, nazvana po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, dodjeljuje se pojedincima koji brane ljudska prava i temeljne slobode.

Među ranijim laureatima su bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela i mijanmarska opozicijska čelnica Aung San Suu Kyi.

Badawijeva supruga Ensaf Haider, koja će primiti nagradu u njegovo ime na ceremoniji u srijedu, izjavila je da ona "simbolizira najveći korak k Raifovoj slobodi" u raspravi s evropskim poslanicima u ponedjeljak.

''Voljela bih da on lično primi nagradu, ali on nažalost nije ovdje'', dodala je.

Tridesetjednogodišnji Badawi uhićen je prije više od tri mjeseca zbog kritiziranja saudijske vjerske policije i osuđen je na 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem zbog vrijeđanja islama.

Primio je prvih 50 bičevanja u siječnju. Ona su nakon toga prekinuta iz zdravstvenih razloga, u jeku globalnih osuda njegovog kažnjavanja.

Prošlog je tjedna Badawi pokrenuo štrajk glađu kako bi prosvjedovao zbog preseljenja u zatvor koji se nalazi stotinjak kilometara od Džede, priopćila je njegova supruga, naglašavajući kako taj transfer znači da je njegov slučaj zatvoren.

Haider i troje djece bračnog para sada žive u Kanadi, prenosi DPA.

Kopirati
Drag cursor here to close