''Pobjedniku pripada sve''

Bill Gates ponovno priznao svoju veliku pogrešku

Bill Gates otkrio je zašto se nije mogao u potpunosti posvetiti razvoju mobilnog operativnog sustava s kojim bi Microsoft mogao konkurirati Androidu.
Sci-Tech / Flash | 08. 11. 2019. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mobilno tržište je "igra u kojoj pobjedniku pripada sve" – danas je Android taj koji je dominantan, dok su Windows Mobile i Windows Phone dio daleke i zaboravljene prošlosti i Microsoftova neuspješna pokušaja osvajanja tržišta mobilnog softvera.

Bill Gates već je govorio o mobilnom tržištu i kako je njegova najveća pogreška što Microsoft nije uspio napraviti mobilni OS koji bi postao ono što je Android danas, a gostujući na konferenciji DealBook koja se ovaj tjedan održava u New Yorku, otkrio je i razloge zašto u tome nije uspio.

Kao glavna krivca smatra situaciju u kojoj je kompanija bila u to vrijeme i antitrustovski slučaj koji je protiv njih pokrenulo ministarstvo pravosuđa. Osnivač Microsofta bio je previše koncentriran na taj slučaj, zbog čega se nije mogao u potpunosti posvetiti i fokusirati na kompaniju i razvoj vlastite mobilne platforme. Da nije bilo toga, "umjesto Androida, danas bi koristili Windows Mobile", rekao je Gates, piše Zimo.co.

Dodao je kako je Microsoft bio jako blizu i da su za samo nekoliko mjeseci propustili isporučiti mobilne Windowse za nepoznati Motorolin telefon (na ZDnetu kažu kako bi to mogao biti Motorolin Droid iz 2009., prvi Motorolin Android i "ključni uređaj koji je pomogao popularizirati Android u SAD-u").

I nakon toga Microsoft je ulagao velike napore i jako puno novaca kako bi preokrenuo stvari na mobilnom tržištu te kako bi mobilni Windowsi postali "treća opcija" mobilnog tržišta, no nakon milijardi bačenih u vjetar kupovinom Nokije, na kraju su ipak odustali od operativnog sustava te su se posvetili razvoju vlastitih aplikacija i softvera za Android i iOS.

Sljedeće godine na tržištu bi se trebao pojaviti i prvi Microsoftov telefon koji će raditi na Androidu. Model Surface Duo zanimljiv je uređaj s dva ekrana i možda samo prvi u nizu novih Androida koje bi kompanija kojom sada vrlo uspješno upravlja Satya Nadella mogla predstaviti u budućnosti, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close