Zbog necijepljenja

BiH prijeti epidemija ospica

Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2017. u 07:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijepljenje djece najsigurnija je i najefikasnija preventivna mjera u suzbijanju različitih zaraznih bolesti.

Istaknuli su to epidemiolozi, koji su o važnosti cijepljenja djece govorili jučer u Sarajevu povodom obilježavanja Europskog tjedna imunizacije (ESI), koja traje od 24. do 30. travnja. Središnji znanstveni skup, kojem je nazočilo više od 80 stručnjaka, organizirali su Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i UNICEF-om, prenosi Dnevni avaz.

Rijetke nuspojave

Epidemiolozi ističu kako se roditelji ne bi trebali ustručavati od cijepljenja djece, navodeći da se ozbiljne nuspojave javljaju znatno rjeđe nego komplikacije bolesti u slučaju necijepljene.
S druge strane, roditelji iz straha zbog, kako tvrde, štetnih posljedica, djecu ne žele cijepiti. Da je to tako, pokazuju podaci koje su iznijeli sudionici skupa, navodeći da je posljednjih nekoliko godina smanjen broj cijepljenje djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR cjepivo).

U Federaciji BiH prvom dozom MMR cjepiva cijepljeno je 11.843 djece, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se ova bolest eliminirala.

''Uslijed nedovoljnoga obuhvata MMR cjepivom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo je do epidemije morbila. Prijavljena su 5.103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano'', podaci su Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH.

Stoga je na jučerašnjem skupu izražena bojazan da bi, zbog niskog obuhvata imunizacije, u budućnosti moglo doći do epidemija preventabilnih cijepnih bolesti u FBiH. Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan naglasila je važnost održive pokrivenosti imunizacijom kroz kvalitetne zdravstvene sustave koji dopiru do svakog djeteta.

Najbolje priče

''UNICEF u BiH je zabrinut zbog veoma niske pokrivenosti imunizacijom. Kao što smo nedavno mogli vidjeti na primjerima iz drugih dijelova Europe, niske stope pokrivenosti mogu dovesti do javnozdravstvenih kriza, uključujući izbijanja epidemija morbila i drugih bolesti koje se mogu spriječiti'', izjavila je Narajan.

Predstavnici ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH istakli su da je, zahvaljujući cjepivu, od 2010. do 2015. godine spriječeno najmanje deset milijuna smrti.

''Cjepiva su jedna od najboljih priča o uspjehu moderne medicine. Taj uspjeh izgrađen je na dugoj historiji istraživanja i inovacija'', istaknuli su iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.
Isti problem i u Hrvatskoj

Osim u BiH, i Hrvatska se susreće sa smanjenjem broja cijepljene djece. Hrvatski mediji prije dva dana izvijestili su da je nedovoljno cijepljenje stanovništva protiv ospica dovelo do nekoliko teških slučajeva epidemije u Europi prošle godine koja je pogodila djecu i mlađe odrasle osobe.

Naveli su da je tijekom prva dva mjeseca 2017. u 14 europskih zemalja zabilježeno više od 1.500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba. Istaknuto je i da je u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i Švedskoj udvostručio broj prijavljenih slučajeva bolesti u istom razdoblju.

Kopirati
Drag cursor here to close