CIMAvax

BiH: Počela primjena kubanskog cjepiva za liječenje raka pluća

Cjepivo je registrirano, trenutno se nalazi u periodu kada prolazi kliničko ispitivanje kako bi se uvjerili je li njena dobit onakva kako je i predstavljena
Sci-Tech / Flash | 07. 12. 2017. u 08:40 Bljesak.info
Kopirati
 /CIMAvax je registriran i nalazi se na bh. tržištu

 CIMAvax, kubansko cjepivo  koje se koristi za liječenje raka pluća, registrirano je i nalazi se na tržištu BiH te je trenutno u fazi kliničkog ispitivanja.

"Cjepivo je registrirano, trenutno se nalazi u periodu kada prolazi kliničko ispitivanje kako bi se uvjerili je li njena dobit onakva kako je i predstavljena, a isto se događa i u Republici Srbiji. Nakon toga ćemo vidjeti kako dalje", kazao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Osvrnuo se i na testno cjepivo protiv raka dojke koja se primjenjuje u Srbiji i rekao da ukoliko postoje farmaceutske kuće koje će proći zakonsku proceduru da se registriraju - ne postoji razlog da ona ne dođe u ispitivanja i kod nas.

Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, istaknuo je da je Agencija učinila ono što je u njenoj nadležnosti da se cjepivo nađe na tržištu BiH, a ostatak bi trebale odraditi  institucije zdravstvenog sustavu da bi se taj lijek u praksi na što povoljniji i pristupačniji način našao onima kojima je najpotrebniji.

Dijana Berić, predsjednica Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz Banjaluke, kaže da kada su u pitanju takva cjepiva teško je odlučivati u ime drugog, pogotovo kada je u pitanju vlastito dijete.

"Mi u Udruženju se nismo susretali s cjepivom, a pojedini članovi su tražili ulje od kanabisa. Naša djeca se liječe po protokolu Bruxellesa i taj isti protokol se primjenjuje u Njemačkoj i u Banja Luci i svuda. Mislim da cjpiva nema u protokolu", kaže Berićeva.


Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.