Okoliš

BiH nespremna za klimatske promjene

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2016. u 12:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina klimatske promjene dočekuje potpuno nespremna, smatraju iz Udruženja građana ''Eko akcija'' i građanske inicijative ''Borba za život''.

Navode da se prema indeksu okolinske učinkovitosti koji mjeri učinak zemalja u dvije oblasti: zaštite zdravlja ljudi i zaštite eko-sustava BiH u 2016. godini našla na 120. mjestu, na listi od 180 rangiranih zemalja.

Stanje u ostalim zemljama regije je bolje. Slovenija se nalazi na petom mjestu, Hrvatska na 15., Crna Gora na na 47., Srbija na 48., a Makedonija na 50. mjestu.

Iz udruženja ističu da se urbani prostori eksploatiraju bez uzimanja u obzir potreba urbanih zajednica. Događa se, kažu, ubrzana erozija javnih prostora, urbano planiranje je puka formalnost, a razvoj gradova pogoduje isključivo komercijalnoj logici.

U tijeku je i nekontrolirana eksploatacija prirodnog blaga BiH kao što su rijeke, planine, šume, izvorišta vode.

Osim toga, iz udruženja u današnjem priopćenju povodom Dana planete Zemlje navode da je stanje opskrbe vodom glavnog grada BiH na nivou država trećeg svijeta - svakodnevne su redukcije u velikom dijelu grada koje su uzrokovane ogromnim gubicima u mreži (preko 75 posto u 2015. godini).

Kopirati
Drag cursor here to close