u posljednjih 10 godina

BiH: Investirano 70 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze

Sci-Tech / Flash | 23. 02. 2016. u 15:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević razgovarao je sa portfolio menadžerica Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze za BiH Gyongyver Jakab, kada je podsjetio da je taj Fond u proteklih deset godina investirao više od 70 milijuna dolara u Bosnu i Hercegovinu, u svrhu prevencije i rane dijagnoze te adekvatnog liječenja HIV-a, AIDS-a i tuberkuloze.

''Uz podršku Globalnog fonda, uz sudjelovanje svih nivoa zdravstvenih vlasti u BiH, suradnju s nevladinim sektorom, te uz podršku UNDP-a BiH postignuti su izvanredni rezultati. Uspostavljen je kvalitetan sustav za prevenciju i rani početak liječenja tih bolesti, te je tako BiH zadržala najnižu stopu obolijevanja od HIV-a i AIDS-a u regiji, a broj tuberkuloznih pacijenata u BiH je u tom razdoblju prepolovljen'', rekao je Milićević.

Na sastanku je upozoreno da je sad, kad BiH više neće biti u grupi država koje mogu aplicirati na grantove Globalnog fonda, potrebno da se vlasti na svim nivoima u BiH angažiraju da bi se zadržali postignuti rezultati i ne bi došlo do porasta broja novih infekcija i HIV-a i tubekuloze.

''Ukupna složenost administrativnog sustava u BiH i razlike u regulatornom okviru između Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta predstavljaju veliki izazov za održivost HIV i TB programa u BiH nakon završetka financiranja od Globalnog fonda'', navodi se u priopćenju MCP BiH.

Na sastanku je naglašeno da će Ministarstvo civilnih poslova i Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV-a i AIDS-a u BiH uložiti maksimalan napor, u koordinaciji s nadležnim vlastima i organima u BiH, da bi se osogurala održivost programa.

Kopirati
Drag cursor here to close