Za opstanak

BHRT-u nužna hitna financijska pomoć

Sci-Tech / Flash | 21. 12. 2016. u 07:06 Sa.M.
Kopirati

BHRT-u je nužna hitna financijska pomoć iz državnog budžeta kako bi se spriječilo isključivanje iz Europske radiodifuzne unije (EBU) i potrebno je što prije dogovoriti privremeno financiranje javnih emitera do konačnog rješenja, poručeno je danas s konferencije o javnim RTV servisima održanoj u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciji koju su uz podršku Vijeća Europe organizirali Udruženje BH novinari i Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), usvojena su četiri ključna zaključka koja će biti proslijeđena Odboru JRT sustava, kojeg čine upravni odbori tri javna emitera u BiH.

Veliki izazovi

Zaključeno je da se od Odbora JRT sustava traži da održe potrebne sastanke kako bi što prije počela naplata RTV pretplate putem računa za električnu energiju na ograničeno razdoblje, da se traži interventna financijska pomoć od Vijeća ministara BiH za javni servis, da se od entitetskih vlada traži izmjena Zakona o izvršnom postupku kako bi se moglo efikasnije izvršiti naplata RTV pretplate i da se kroz radne grupe dođe do najkvalitetnijih dugoročnih rješenja financiranja javnih emitera.

Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković, šefica Odjela za provođenje aktivnosti Vijeća Europe u oblasti medija i interneta Lejla Dervišagić, politička savjetnica specijalnog predstavnika Europske unije (EU) i šefa Delegacije EU u BiH Jasna Jelisić i predsjednik Udruženja „BH novinari“ Marko Divković.

Lejla Dervišagić je istaknula da se posljednjih godina svuda u Europi javni medijski servisi suočavaju s velikim izazovima i oni su tehnološke, kulturološke, uređivačke i financijske prirode.

''Svi su svjesni da se javni servisi nalaze u razdoblju tranzicije zbog novog, digitalnog okruženja, ali ono što ostaje isto jeste njihova neovisnost'', kazala je ona.

Jasna Jelisić je kazala da je pronalaženje rješenja financiranja javnih RTV servisa za EU važno i urgentno i da je BiH potreban efikasan, nezavisan i pouzdan model financiranja javnih servisa.

Političko pitanje

Momčilo Novaković je kazao da je pitanje financiranja javnih RTV servisa u BiH od tehničkog postalo političko i da je njegovo rješavanje moguće jedino u Parlamentu BiH.

''Čini mi se da je ovo pitanje preraslo tehničko i postalo političko pitanje, a znamo i sami kako se politička pitanja u BiH teško rješavaju'', kazao je Novaković.

Na konferenciji je raspravljano i o načinima osiguranja političke nezavisnosti tri javna emitera, njihovoj profesionalnosti i posvećenosti javnom interesu, kanalu na hrvatskom jeziku, transparentnom poslovanju javnih emitera.

Zaključeno je da je nakon privremenog rješenja financiranja medija neophodna korjenita rasprava o preustroju i budućnosti javnog RTV servisa.

Istaknuto je da je potrebno napraviti analizu programa javnih emitera kako bi se napravile preporuke na tragu žalbi Hrvatskog narodnog sabora BiH, da civilno društvo treba da sudjeluje u biranju upravnih odbora javnih RTV emitera, te da rad i financiranje javnih RTV emitera bude transparentnije i da grade direktniji i otvoreniji odnos s građanima, priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Kopirati