Borka Rudić

BH novinari o HDZ-ovom projektu 'smeće vijesti': ''Ispod svakog nivoa''

Generalna tajnica Udruge ''BH Novinari'' Borka Rudić smatra da ova stranica predstavlja kršenje prava novinara ali i kršenje izbornih zakona.
Sci-Tech / Flash | 20. 09. 2018. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info/ Borka Rudić, generalna tajnica Udruge ''BH novinari''

Generalna tajnica Udruge ''BH Novinari'' Borka Rudić, smatra da je web stranica ''smeće vijesti'', koju je pokrenuo Izborni stožer HDZ-a BiH, krajnje problematična i profesionalno upitna.

Podsjetimo, izvršni izborni stožer HDZ-a BiH kreirao je posebnu web stranicu ''Izbori 2018 - Smeće vijesti''. Iz te stranke je priopćeno da je cilj da čitatelji ''točno i objektivno stječu sliku političkih i društvenih događanja u Bosni i Hercegovini i šire''.

''Izvršni izborni stožer HDZ-a BiH će selektirati svaki dan, objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata. Sve tekstove u medijima, izjave i druge oblike komunikacije koji ne odražavaju načelo istinitosti smjestit ćemo u

''Izbori 2018 - Smeće vijesti'' i javnost ćemo upoznavati s tim odlukama'', istaknuli su iz HDZ-a BiH u pisanoj izjavi za medije.

Kršenje izbornih pravila

Rudić kaže da jedna ovakva stranica može predstavljati kršenje izbornih pravila.

"Odluka da jedna plitička partija, u ovom slučeju HDZ, formira web stranicu pod nazivom "Smeće vijesti" je krajnje problematična i profesionalno upitna, te može predstavljati kršenje izbornih pravila i važeće izborne legislative koja sadrži striktna pravila o tome mogu li politički subjekti ili ne, imati u svom vlasništvu medije'', rekla je Rudić u komentaru Patriji.

Istaknula je da poglavlje 16. Izbornog zakona BiH daje jasne odredbe ko je nadležan za kršenje profesionalnih standarda i novinarske etike, te navela da su to profesionalne medijske organizacije: Regulatorna agencija za komunikacije BiH i Vijeće za tisak i online medije u BiH.

''Politička batina''

''U tom kontekstu, postupak HDZ BiH je nezakonito preuzimanje ovlasti VZŠ - u, političko uplitanje u rad medija i otvaranje prostora za dodatni udar na medijske slobode i prava novinara, zbog čega otvaranje posebnog weba za 'rangiranje' medija i novinara, objavljivanje 'smeća' po kriterijima političke stranke, treba biti pažljivo razmotreno od strane SIP –a'', smatra Rudić.

''O tome koju sintagmu HDZ koristi za naziv svoje stranice, izlišno je govoriti. Mislim da je to ispod svakog nivoa, i u direktnoj je suprotnosti sa HDZ ocjenom kako bi njihova stranica trebala doprinijeti 'političkoj toleranciji' u vrijeme kampanje. Onaj tko želi toleranciju i uljudno javno komuniciranje i sam mora biti takav - odnosno mora koristiti već postojeća profesionalna i zakonska sredstva reagiranja na neprofesionalno postupanje medija i novinara, a ne postavljati se kao 'politička batina' iznad njih. Generalno, političke veze između vlasnika medija (tradicionalnih i online medija) i političkih kandidata, novinara i političara su nedopustive i u potpunoj su suprotnosti sa izbornim pravilima za medije kakve ima BiH", zaključuje Generalna tajnica Udruženja BH Novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close