Sloboda izražavanja

Bez slobodnih medija nema demokratskog društva

"Kao i u svakoj demokratskoj državi, vlasti moraju omogućiti novinarima da slobodno rade, bez zastrašivanja i vršenja utjecaja na njih", kazao je šef Misije OSCE-a u BiH.
Sci-Tech / Flash | 09. 03. 2018. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sloboda izražavanja i sloboda medija temelji su demokracije bez kojih se uopće ne može ni govoriti o funkcionalnom, demokratskom društvu - konstatirali su sudionici tematske sjednice "Sloboda izražavanja i sloboda medija", koju je danas organizirala Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Halid Genjac u obraćanju medijima ukazao je na postojanje stalne potrebe za unaprjeđenjem izražavanja i slobode medija, jačanjem regulacionih tijela koja će regulirati tu oblast te unaprjeđenjem zakonskih okvira.

"Postoji potreba za BiH, koja je na putu k Europskoj uniji, da osigura jedan od ključnih principa i temelja demokratskog i civiliziranog društva, a to je sloboda izražavanja, sloboda medija i pravo na slobodu mišljenja", istaknuo je.

Osim toga, dodao je, potrebno je afirmirati stručno, profesionalno i društveno odgovorno novinarstvo te spriječiti prenošenje neprovjerenih informacija i nepotvrđenih činjenica.

"Uvjeren sam da će tematska sjednica doprinijeti unaprjeđenju svih spomenutih segmenata u oblasti slobode izražavanja i slobode medija", kazao je Genjac.

Šef Misije OSCE-a u BiH veleposlanik Bruce Berton konstatirao je da u oblasti slobode medija i slobode izražavanja u BiH postoje brojni izazovi kao što su prijetnje novinarima, propaganda i lažne vijesti te nedostatak zakona koji regulira transparentnost vlasništva nad medijskim kućama. 

Ocijenio je da osobna sigurnost novinara i dalje predstavlja glavni problem u kontekstu medijske slobode u BiH, ali i širom država članica OSCE-a.

Naglasio je da sloboda medija, govora i izražavanja predstavljaju sastavni dio svakog funkcionalnog demokratskog društva te da ih treba štititi.

"Kao i u svakoj demokratskoj državi, vlasti moraju omogućiti novinarima da slobodno rade, bez zastrašivanja i vršenja utjecaja na njih", kazao je šef Misije OSCE-a u BiH.   

Poručio je da će Misija OSCE-a u BiH i dalje raditi, zajedno s medijskim profesionalcima te svim ostalim ključnim institucijama u BiH, na unaprjeđenju sloboda medija, govora i izražavanja. "To će doprinijeti većoj stabilnosti i sigurnosti u BiH. Snažne i funkcionalne države nema bez snažnih i funkcionalnih medija", zaključio je Berton.

Novinarima se obratila i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac koja je slobodu izražavanja te stanje medija uopće u BiH ocijenila nezadovoljavajućim. 

Zbog toga je, kaže, i urađen izvještaj koji je osnova rasprave na tematskoj sjednici. "To je dokaz spremnosti izvršne vlasti da zajedno sa zakonodavnom stvori bolje uvjete i ambijent u kojem će sloboda govora i medijske slobode u BiH biti poboljšane",  istaknula je ministrica.

Napomenula je da ono što je karakteristično za ovaj izvještaj jeste i činjenica da su u njegovu izradu direktno bili uključeni oni kojih se  izvještaj i tiče, odnosno mediji.

Kako je rekla, izvještaj je pokazao da u javnom prostoru BiH nedostaje kultura komuniciranja i tolerancije te je stoga potrebno više sposobnosti za dijalog i razumijevanje. "To je način da se borimo protiv govora mržnje, a koji je, zajedno sa isključivošću i netolerancijom, postao glavna odlika našeg javnog prostora", mišljenja je Borovac.

 Također, ukazala je na činjenicu da su u BiH prisutni i neadekvatno kažnjivi napadi, odnosno nasilje i zastrašivanje novinara. "Osim javne osude, ovu vrstu nasilja treba sankcionirati i krajnje ozbiljno shvatiti kao direktan udar na demokraciju i društvo u cjelini", kazala je Borovac, istakavši da je potrebno definirati posebno kazneno djelo napada na novinare.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko naglasio potrebu pravljenja razlike između slobode govora i govora mržnje.  Napomenuo je da je u siječnju dao nalog da se započne pravljenje nacrta zakona o sprječavanju govora mržnje na internetu te pozvao sve stručnjake koji mogu dati svoj doprinos da to i urade.

Kopirati
Drag cursor here to close