Obrazovanje za sve

Besplatni udžbenici, besplatan prijevoz, te dva topla obroka za romsku djecu

Sci-Tech / Flash | 20. 04. 2017. u 10:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prezentacija projekta "Obrazovanje za sve", koji već drugu godinu provodi Grad Mostar u partnerstvu s Udruženjem mladih psihologa, Udruženjem Roma "Neretva", JU Osnovnom školom Mustafa Ejubović Šejh Jujo i JU Osnovnom školom Bijelo Polje, održana je danas u Mostaru.

Projekt, vrijedan oko 165 000 eura, financijski je podržan od strane Roma Education Funda iz Budimpešte, a provodi se u razdoblju od 1. travnja 2015. do 31. srpnja 2017. godine.

Po riječima glavne savjetnice gradonačelnika Mostara Radmile Komadine, glavni je cilj projekta pružanje jednakih društvenih, obrazovnih i kulturnih mogućnosti za svu romsku djecu kroz uključivanje u zakonom obavezno osnovno obrazovanje, potom poboljšanje pohađanja nastave i povećavanje uključenosti roditelja Roma u odgojno obrazovni proces njihove djece.

''Projekt pruža beneficije za djecu, odnosno njihove roditelje, a to su besplatni udžbenici, besplatan prijevoz, te dva topla obroka'', pojasnila je ona.

Komadina je podsjetila kako se od 2012. godine do danas broj romske djece upisanih u osnove škole kreće između 68 učenika 2012./2013. do 71 učenika ove školske godine. Napomenula je i kako manji dio njih pređe u srednje škole, a kao razlog navodi nedovoljnu razinu obrazovanja u osnovnoj školi.

Dodala je kako će se Grad Mostar i dalje skrbiti za romsku populaciju bez obzira na trajanje ovoga projekta.

Projektna koordinatorica Centra za psihološku potporu Sensus Majda Šehić ocijenila je kako su egzistencijalni uvjeti koje pruža ovaj projekt njegova najvažnija komponenta jer je činjenica da se romska populacija u Mostaru suočava s egzistencijalnim pitanjima, te kako je teško nekome tko mora da se brine o tome govoriti i o obrazovanju.

''Ovim projektom je pokazano kako uz prave uvjete, romska populacija itekako može napredovati i biti ravnopravni sudionik u obrazovnom procesu'', zaključila je Šehić.

Po njezinim riječima, u protekle dvije godine nijedno romsko dijete nije napustilo nastavni proces, a tri korisnika koji su prošle godine završila osnovnu školu nastavili su pohađati i srednju.

Vrijednost ovog projekta prepoznali su donatori, korisnici i zajednica i kao takav nagrađen je od strane Europske komisije drugom EU nagradom za integraciju Roma u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj. Nagrada je uručena Udruženju mladih psihologa u Bruxellesu 28. ožujka 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close