Ponuda je šarolika

Besplatni tečajevi stranih jezika, tečajeva informatike, seminara, radionica ...

Sci-Tech / Flash | 12. 12. 2012. u 17:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malo tko zna da u gradu na Neretvi ima mnoštvo besplatnih aktivnosti. "Bez pare i dinara" možete birati između raznih tečajeva stranih jezika, naprednih tečajeva informatike, seminara, radionica itd.

Priznat ćete, zvuči primamljivo! Ali gdje? Kada? Zašto besplatni?!

Zahvaljujući entuzijazmu grupe studenata završnih godina Filozofskog fakulteta u Mostaru svi građani grada na Neretvi mogu pohađati tečajeve stranih jezika besplatno.

"U današnje vrijeme teško da ćete igdje pronaći besplatne tečajeve stranih jezika. Upravo zbog toga smo se odlučili organizirati i ponuditi građanima da pohađaju tečajeve engleskog, njemačkog, latinskog i hrvatskog jezika. Prošle godine smo imali i ruski a s obzirom na veliku zainteresiranost građana u narednom periodu nastojat ćemo proširiti ponudu", kazao je za Studio 88 Mario Pinjuh jedan od studenata predavača beslatnih tečajeva stranih jezika u Mostaru.

"Djeca u osnovnim ili srednjim školama, studenti, umirovljenici… svi se mogu prijaviti a detaljnije informacije se mogu dobiti preko našeg Facebookaa", dodala je Ivana Marić predavač na tečajevima.

Prijave na mail: [email protected]

Besplatni tečaj engleskog jezika možete pohađati i u Američkom kutku u prizemlju Stare gimnazije na Španjolskom trgu.

"Tečaj engleskog jezika održava se ponedjeljkom u 14 sati a srijedom u 15.30h imamo satove konverzacije zbog usavršavanja engelskog jezika. Dobrodošli su svi učenici, studenti, građani, umirovljenici…dakle svi građani grada Mostara mogu besplatno učiti engleski jezik. Također, petkom u 17 h imamo besplatnu radionicu na temu Stand up komedije a u Američkom kutku pristup internetu je svima dostupan također besplatno", kazala je za Studio88 Ivana Čuljak iz Američkog kutka Mostar.

Za Američki kutak prijaviti se možete na broj telefona: 036 310 919

U sklopu programa za mlade koji se provode u župi sv. Tome apostola na Bijelome brijegu, ustanovljeno je da pojedini učenici imaju poteškoća sa savladavanjem gradiva u školama. Stoga je u namjeri da im se pomogne svladati teškoće iz određenih predmeta kroz skupni rad na inicijativu Udruženja Hrvatske kulturne zajednice „Troplet“, kroz program za mlade koji predvodi tamođnji župnik don Krešo Puljić organiziran program potpore i pomoći takvim učenicima.

"Studenti i volonteri u župnim prostorijama predviđenim za rad s mladima održava se prema predviđenom planu i programu instrukcije iz engleskog jezika, matematike, fizike i kemije svakog četvrtka s početkom u 10 i u 16 sati. Tečaj njemačkog jezika održava se utorkom u trajanju od dva školska sata s početkom u 19 sati", kazao je za Studio88 don Krešo Puljić, župnik sv.Tome apostola na Bijelom Brijegu.

Svi oni koji žele unaprijediti svoje obrazovanje kroz pohađanje navedenih instrukcija, trebaju se javiti u župni ured na Bijelom Brijegu gdje mogu dobiti sve dodatne informacije.

Pregršt besplatnih aktivnosti za sve učenike svih škola na području grada Mostara kao i za odrasle nudi Kulturni centar "Kralj Fahd".

"Sve usluge koje nudi centar su besplatne: od tečajeva za odrasle, tečajeva za srednjoškolce i „vikend škola“ odnosno tečajevi za osnovnoškolce uz korištenje kompletne infrastrukture koju centar nudi; multimedijalna oprema, laboratorije, biblioteka sa čitaonicom itd", kazala je za Studio88 Lejla Mušić iz Kulturnog centra „Kralj Fahd“ Mostar.

Tečajevi iz engleskog, arapskog, njemačkog i španjolskog jezika se nude u dva semestra a u pripremi je tečaj bosanskog jezika za strance. Također, nude se tečajevi informatike, početni tzv. Office paketi te tečaj interneta uz zaštitu informacija.

„Od naprednih tečajeva informatike imamo uglavnom ono što su tražili sami studenti ili građani zaposleni u određenim institucijama a odnosi se na programiranje i web dizajn“, pojašnjava Mušić.

Kralj Fahd nudi i poseban vid besplatnih instrukcija za srednjoškolce i osnovnoškolce.

„Ciljano prema struci odnosno po zvanju koju srednjoškolci dobiju u nekoj srednjoj školi radimo posebne instrukcije iz matematike, fizike, stranih jezika, bosanskog jezika, te također informatike ali prema potrebi određene škole. Također za osnovce u okviru „Vikend škole“ nudimo sve isto“, ističe Mušić te dodaje da je od ove godine za sve uveden i tečaj kaligrafije.

Iako se redovno reklamiraju po čitavom gradu, Mušić kaže da još uvijek mnogi građani nisu upoznati sa svim besplatnim aktivnostima koje centar nudi.

„Pokušavamo na sve načine animirati mlade ali i starije da se druže, da razmjenjuju iskustva, nudimo im uistinu pregršt besplatnih stvari za koje se takoreći ne mora izdvojiti ni fening i svi su dobrodošli. Svima je dostupna biblioteka sa čitaonicom bilo da se relaksirate ili pripremate neko istraživanje, bilo da vam treba besplatni Internet ili dvorana za organiziranje nekih događaja, sve je apsolutno gratis. Imamo vrlo kvalitetne predavače od profesora srednjih škola ili sa univerziteta i stvarno je šteta da se ovo ne iskoristi“, zaključuje Mušić.

Prijave se primaju na recepciji centra na adresi: Kulturni centar „Kralj Fahd“, Kresina 2 na Bunuru, Mostar ili na tel.: 036 500 700. Centar je otvoren svaki dan do 8 do 21.30h.

U sklopu Kulturnog centra „Kralj Fahd“ djeluje i Kulturno – edukativni centar za ženu „Sehara“ koji također nudi pregršt besplatnih aktivnosti za sve žene grada Mostara. Centar uključuje osnovne programske ciljeve koje mogu pomoći ženama i mladim djevojkama koje žele biti društveno i profesionlano aktivne.

„Osnovni cilj je ponuditi ženama i mladim djevojkama društvene aktivnosti, educirati žene i mlade djevojke putem raznih edukativnih sekcija koje nudimo te putem ručnih radova. Cnetar je podijeljen na nekoliko odjela gdje se za svaku ženu može nešto pronaći. Ako želite naučiti šivati, slikati, ako želite na fitness ili jednostavno vam treba liječnički savjet, podrška i utjeha, to sve ali i puno više se može dobiti u Sehari i to potpuno besplatno“, kazala je za Studio88 Sanja Domazet iz kulturno – edukativnog centra „Sehara“.

Odjeli su podijeljeni na Odjel za ručni rad gdje se nudi sekcije šivanja, pletenja, heklanja, izrade nakita te srmaveza. Odjel za sport i rekreaciju nudi besplatni aerobik, pilates i fitnes, a odjel za kulturu i komunikaciju formiran je s ciljem suradnje sa institucijama u gradu i šire, te afirmiranim osobama koje mogu na pozitivan način djelovati na kvalitetniji rad Sehare i sudjelovati u njihovim aktivnostima i programima.

Prijave za sve aktivnosti primaju se na mail: [email protected] ili na broj tel.: 036 500 723.

Besplatne usluge financijskog i pravnog savjetovanja građani mogu dobiti u prostorijama Udruženja LINK (ul. Bulevar Narodne Revolucije 55a) u vezi kreditnih dugovanja prema financijskim institucijama, i realnim otplatnim mogućnostima u datom trenutku, te boljeg razumijevanja financijskih proizvoda i mehanizama zaštite potrošača financijskog sektora.

Zainteresirani građani svoj termin savjetovanja mogu zakazati pozivom na besplatnu info liniju 080 02 02 56.

Ovo su samo neke od besplatnih aktivnosti koje se nude na području grada Mostara. Činjenica je da iz tjedna u tjedan ima mnoštvo kulturnih događanja, poput besplatnih koncerata, projekcija filmova ili izložbi. Ponuda je šarolika, a na vama je da je iskoristite.

Kopirati
Drag cursor here to close