Edukacija mladih

BEEPomanija oduševila školarce

Sci-Tech / Flash | 09. 12. 2016. u 10:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt BEEP - (Bosnia Energy Efficiency Project) ima brojne ciljeve, od povećanja javne svijesti o značaju energetske efikasnosti do uštede energije i zaštite okoliša. Ali jedan od najvažnijih ciljeva je informiranje školaraca o značaju energetske efikasnosti. Tako je nastala i BEEPomanija, online igra, čiji je cilj edukacija mladih osoba za održivu energetsku budućnost.

U BEEPomaniji su sudionici istražili sve načine i prednosti energetski efikasnije upotrebe energije u vlastitom domu te kreirali virtualnu energetski efikasnu kuću. BEEPomanija je obuzela više od 8.000 školaraca sa područja Federacije BiH, koji su imali priliku osvojiti sjajne nagrade.

Najveći broj bodova i glavne nagrade, super cool bicikla, osvojila su dva sudionika iz Sarajeva dok je petnaest sudionika, iz Tešnja, Mostara, Zenica, Kaknja i Sarajeva osvojilo poklone iznenađenja.

Priča o edukaciji efikasnog menadžmenta energije se ne zaustavlja sa BEEPomanijom. U narednom periodu, osnovne škole će u okviru projekta BEEP posjetiti super junak Beepster, kako bi učenicima prenio važnu poruku o planeti Zemlji.

BEEPomanija je oduševila školarce, a to potvrđuju pohvale i brojni pozitivni komentari koji su stigli na adresu organizatora.

''Igrica je jako zanimljiva. Najviše sam se zabavila igrajući memory igricu, ona mi je pomogla i bila veoma korisna u učenju novih savjeta. Također mi se dopao savjet za upotrebu štednih sijalica, odmah sam zajedno sa roditeljima zamijenila stare u svom domu'', izjavila je Hana, učenica iz Mostara.

''Odlična je igrica i ja sam se baš zabavila! Energetski efikasnu kuću bih željela napraviti i sama jednom kada budem mogla, baš onakvom kao iz igrice, a posebno solarne panele jer je bitna sunčeva energija'', rekla je Fatima iz Zenice.

Projekt BEEP je najveći projekta iz oblasti energetske efikasnosti u BiH, u vrijednosti od 19,23 milijuna USD za komponentu FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close