Nema nam pomoći...

Asteroid će sigurno pogoditi Zemlju, to je pitanje vremena

Sci-Tech / Flash | 24. 06. 2017. u 10:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki asteroid udarit će Zemlju 23. lipnja, tvrdilo se u videu koji je harao internetom prije dva mjeseca. Meta je trebao biti Portoriko, a autor je tvrdio da za sve znaju i vlasti koje namjerno šute o tome i da će svijetom harati kaos uz milijune mrtvih.

Najavljeni termin ovog udara asteroida je prošao i svi smo živi i zdravi, no to ne znači da nemamo zbog čega strahovati u budućnosti. Kako vrijeme prolazi, sve je veća vjerojatnost da će asteroid udariti u Zemlju, tvrde stručnjaci, piše 24sata.hr.

Posljednji veliki udar meteora u Zemlju bio je prije četiri godine, kad je mali asteroid uletio u Zemljinu atmosferu nad središnjom Rusijom brzinom od oko 18 km/s (64.800 km/h). Eksplodirao je iznad Čeljabinska, a ozlijeđeno je oko 1200 ljudi.

Profesor Alan Fitzsimmons sa sveučilišta u Belfastu kaže da znamo za otprilike 90 posto asteroida koji bi mogli pogoditi Zemlju, ali da bi ih moglo biti na milijune koji bi se mogli provući i prouzročiti prave katastrofe udarom u Zemlju.

''Asteroidi u blizini našeg planeta otkrivaju se svakodnevno i uglavnom su bezopasni. Iako smo dobri u pronalasku asteroida, to nam neće pomoći ako nećemo biti spremni djelovati'', rekao je Fitzsimmons misleći na udare poput Čeljabinska ili Tunguske koji bi nas uhvatili iznenada.

Naravno, sve pod budnim okom prati NASA, a dr. Joseph Nuth iz centra Goddard Space istaknuo je kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida. Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 milijuna godina.

''Povijest bi se mogla ponoviti, moramo biti oprezni. Ipak, mislim da je vrijeme na našoj strani, učinili smo ogroman napredak u našem znanstvenom istraživanju i imamo čudesnu tehnologiju na raspolaganju. Ovo bi mogla biti slučajna igra, moglo bi se dogoditi da nešto padne sutra ili preksutra'', zaključio je Fitzsimmons.

Praćenje i otkrivanje asteroida je posebno zahtjevan posao jer oni reflektiraju samo 10 do 15 posto sunčeve svjetlosti i teleskopi sa Zemlje imaju težak zadatak pronaći sve potencijalno opasne asteroide u prostranstvima svemira.

Kako bi uočili potencijalni objekt, snimaju niz fotografija istog područja u razmacima od nekoliko minuta i traže pomake koji bi ukazali da se radi o asterodima.

Tako NASA zna za više od 730.000 asteroida u svemiru, a njih samo 16.000 su u blizini Zemlje i od toga ih je 1784 potencijalno opasnih. Na stranicama NASA-e tako svi mogu pratiti i koji će nam se asteroidi i koliko približiti u bliskoj budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close