Korisnici podižu tužbe

Apple u problemima zbog usporavanja iPhonea

''Umjesto da su riješili problem omogućivši korisnicima besplatnu zamjenu baterija, Apple je pokušao zamaskirati problem s baterijama.''
Sci-Tech / Flash | 27. 12. 2017. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su iz Applea nedavno priznali kako su softverskom nadogradnjom namjerno usporili neke modele svojih telefona, u nekoliko dana podignuto je najmanje osam tužbi protiv kompanije.

Apple je procesore telefona usporio kako bi, zbog slabije baterije, spriječio gašenje telefona i eventualno oštećenje komponenti, no problem je u činjenici što korisnike o tome nisu obavijestili, odnosno što im nisu dali izbor da sami odluče žele li nadogradnjom usporiti telefone ili će riskirati gašenje/oštećenje telefona, ali uz brži rad procesora. Također, dio korisnika bijesan je na kompaniju jer su mislili kako su procesori njihovih telefona jednostavno postali stari i prespori te kako nemaju drugu mogućnost nego kupiti novi iPhone.

Tužbe protiv kompanije do sada su podignute u SAD-u i Izraelu, a ako odvjetnici zaista dokažu krivnju Applea, milijuni vlasnika iPhonea mogli bi tražiti odštetu – iako je sada teško govoriti o brojkama, šteta za kompaniju možda bi se mogla mjeriti u milijardama dolara. Novinari Fortunea kontaktirali su Apple, no iz kompanije ne žele komentirati trenutnu situaciju i tužbe podignute zbog usporavanja telefona, prenosi Zimo.co.

"Umjesto da su riješili problem omogućivši korisnicima besplatnu zamjenu baterija, Apple je pokušao zamaskirati problem s baterijama", stoji u jednoj tužbi, dok se u drugoj Cookova kompanija optužuje za prijevaru jer su, umjesto upozorenja i obavijesti o problemima s baterijama, namjerno usporili telefone bez njihova znanja.

Procesori na starijim modelima iPhonea (konkretno, riječ je o modelima iPhone 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus i SE) bez problema su mogli pokretati i najzahtjevnije aplikacije, no kako ih je Apple usporio, korisnici su mislili kako su s vremenom telefoni postali prespori i mislili su da moraju kupiti nove telefone. No umjesto potrošnje 600-700 dolara (ili tisuću u slučaju iPhonea X), vlasnici iPhonea problem su mogli riješiti samo kupovinom nove baterije, što je mnogo jeftinije rješenje.

Prema Chrisu Hoofnagleu iz Centra za pravo i tehnologiju na Berkeleyu, Apple možda ipak neće biti proglašen krivim jer nije ništa pogrešno napravio usporavanjem telefona, već on kaže kako je kompanija samo htjela zaštititi korisnike, odnosno njihove telefone od problema s gašenjem i oštećenjima komponenti.

Kopirati
Drag cursor here to close