Optužbe

Apple namještao cijene iPhonea?

Sci-Tech / Flash | 09. 08. 2016. u 09:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je objavila da je pokrenula pravni postupak protiv američkog tehnološkog diva Applea zbog sumnje u namještanje maloprodajnih cijena iPhonea.

U ruskoj saveznoj službi za suzbijanje monopola navode da je njihova istraga "pokazala da je od samog početka službene prodaje modela iPhone 6 i iPhone 6 Plus u Rusiji većina prodavača odredila identične cijene za te uređaje i držala ih na toj razini kroz određeno razdoblje".

Napominju kako su utvrdili da se cijene "prodavača podudaraju" s onima drugih modela iPhonea i poimence navode 16 velikih lanaca trgovina mobilnih telefona i ostale elektronike koji su po njima također sudjelovali u namještanju cijena spomenutih uređaja.

Moguće je da je ta činjenica "rezultat Appleove koordinacije formiranja cijena pri ruskim prodavačima", ističu ruski regulatori. To je pak po njima "rezultiralo utvrđivanjem cijena na ruskom tržištu i prihvaćanjem takozvanih 'preporučenih' cijena kao obveznih".

Iz Moskve su priopćili da su po toj osnovi odlučili pokrenuti pravni postupak protiv ruske kompanije LLC Apple Rus, koju je registrirala američka grupa Apple, te protiv Apple Holding B.V.-a, Apple Sales Irelanda, Apple Operations Internationala i Apple Inc-a.

U obrazloženju te odluke pozivaju se na zakonsku zabranu formiranja kartela i sporazuma među poduzećima koji ograničavaju tržišno natjecanje.

U rujnu prošle godine ruski regulator za tržišnu utakmicu ocijenio je da je američki internetski div Google nepropisno blokirao usluge konkurencije na mobilnim uređajima s njegovim operativnim sustavom Android. Pregovori s Googleom o nagodbi u tom postupku još traju.

Kopirati
Drag cursor here to close