U vezi marketinških slogana

Apple izgubio dvije parnice vođene protiv Swatch

Apple je bezuspješno pokrenuo dvije parnice protiv švicarskog proizvođača satova Swatcha, jednu u Švicarskoj, a jednu u Australiji, s time da su obje završile u korist Swatcha.
Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2019. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvrtka iz Cupertina je sada već poprilično izdašnoj povijesti tužbi i povlačenja po sudovima dodala nove stavke. Ovaj put je riječ o sukobu sa Swatchom, poznatim švicarskim proizvođačem satova. Konkretno, riječ je o dvije odvojene tužbe koje je Apple pokrenuo protiv Swatcha u dvije različite države.

Prva tužba pokrenuta je u Švicarskoj zbog navodne prevelike sličnosti između Swatchova slogana "Tick different" s Appleovim poznatim sloganom "Think different".

Druga sudska tužba protiv Swatcha pokrenuta je u Australiji zbog navodnog nedozvoljenog korištenja slogana "one more thing", što je fraza kojom je Apple znao najavljivati neke dodatne proizvode tijekom svojih konferencija.

Kako pišu lokalni australski mediji, Apple se na ovu Swatchovu frazu požalio Australskom uredu za robne marke ističući kako su već podnijeli vlastiti zahtjev za zaštitu svojih isključivih prava na uporabu te fraze. Međutim, sud je presudio u korist Swatcha ističući da ni Apple ni Swatch nisu tu frazu koristili pri predstavljanju novih proizvoda te bez poveznice da bilo koju specifičnu uslugu ili proizvod pa je stoga Apple dužan platiti sudske troškove parnice.

Inače Swatch je frazu koristio kako bi reklamirao svoje nove satove u stilu film noira, na njihovom reklamnom posteru ne pojavljuju se satovi već lik iz stare televizijske serije Inspektor Columbo i slavna te često ponavljana izreka glavnog istoimenog lika u toj seriji kojeg je glumio Peter Falk, a koja glasi "just one more thing".

Kopirati
Drag cursor here to close