Operativni sustav

Android Oreo konačno prešao 1%

Nakon gotovo pola godine otkako je službeno predstavljen Android Oreo je konačno uspio skupiti više od 1% korisnika, točnije njih 1,1%
Sci-Tech / Flash | 06. 02. 2018. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak je još jednog mjeseca, veljače, a to znači kako je Google objavio i nove informacije vezano uz zastupljenost pojedinih inačica Androida. Na dan 5. veljače, Google je konačno objavio kako je najnovija inačica Androida, Oreo uspio skupiti više od 1% korisnika.

Podsjetimo, još tijekom prošlog mjeseca Oreo je imao tek 0,7% korisnika, odnosno tek je toliki broj aktivnih Android uređaja bilo u opticaju diljem svijeta. Možda bi ih bilo i više, da proizvođači mobitela i tableta temeljenih na Android platformi po običaju ne kasne s implementacijama novih inačica.

Zahvaljujući neažurnosti proizvođača mobilnih uređaja, Android Oreo je tek 5. veljače uspio skupiti 1,1% korisnika. Gotovo pola godine nakon što je službeno predstavljen od strane Googlea 21. kolovoza 2017. godine. Inicijalna inačica – Oreo 8.0 pogoni 0,8% aktivnih Android uređaja u svijetu, a novija 8.1 inačica tek njih 0,3%, piše Bug.hr.

U odnosu na siječanj 2018. godine, svaka inačica Androida osim Orea i Nougata je izgubila ponešto tržišnog udjela. Najstarije inačice Gingerbread i Ice Cream Sandwich pale su sa siječanjskih 0,4% i 0,5% na ovomjesečnih 0,3% i 0,4%. Ako se ovakav trend nastavi, uskoro će nestati iz Googleove tablice (bilježe se podaci samo za inačice koje imaju 0,1% ili više korisnika).

Jelly Bean u veljači ima okruglih 5% korisnika, dok ih je još prošlog mjeseca imao 5,6%. Kitkat je također zabilježio odljev korisnika te sada ima 12% korisnika (u siječnju 12,8%). Isti vrijedi i za Lollipop te Marshmallow – koji su 5. veljače dočekali s 24,6%, odnosno 28,1% korisnika. Mjesec ranije, Lollipop je imao 25,1% korisnika, a Marshmallow njih 28,6%.

Jedina inačica Androida koja je uz Oreo zabilježila priljev novih korisnika je Nougat koji je sa prošlomjesečnih 26,3% tržišnog udjela, skočio na 28,5%. Nougat je ovog mjeseca postao i Android broj 1, za što mu je trebalo samo 18 mjeseci od dolaska na tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close