Dronovi dolaze

Amerikanci namjeravaju pretvoriti i manje brodove u nosače zrakoplova

Sci-Tech / Flash | 02. 01. 2016. u 14:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

DARPA, američka organizacija za napredna istraživanja, najavila je izgradnju prototipa drona koji bi mogao uzlijetati i slijetati na ploveći razarač. Dron bi trebao biti u stanju obavljati obavještajne zadatke, nadzor, izviđanje, kao i zračne napade.

U utorak je objavljeno kako je korporacija Northrop Grumman dobila ugovor u vrijednosti od 93 milijuna dolara  za izgradnju prototipa drona u punoj veličini kako bi se počelo s testiranjem na tlu.

Prototip drona, ili bespilotne letjelice, bi stajao uspravno, s nosom preme gore i tako bi uzlijetao i slijetao. Za pokretanje bi koristio dva propelera montirana u nosu, koji bi se okretali u suprotnom smjeru jedan od drugog. Propeleri bi podigli dron okomito, poput helikoptera, a zatim bi ga preorjentirali na horizontalni let i osiguravali pogon tijekom misije. Pri povratku, ponovo bi preorjentirali dron u okomiti položaj kako bi se spustio na palubu. Dron je dizajniran da se može sigurno smjestiti unutar broda kada se ne koristi.

Ako se testiranja na tlu pokažu uspješnima, DARPA će organizirati i pomorsku demonstraciju uzlijetanja, prijelaza u horizontalni let i natrag u vertikalni, te slijetanja na platformu veličine dijela palube razarača.

Projekt pod nazivom Taktički iskoristivi izviđački čvor (Tactically Exploited Reconnaissance Node – TERN) zajednički vode DARPA i Ured za mornarička istraživanja (Office of Naval Research – ONR), a cilj mi je kombiniranje kopnenih i pomorskih pristupa podršci zračnim sredstvima u ratovanju 21. stoljeća. Prve dvije faze projekta drona, preliminarni dizajn i smanjivanje rizika već su gotove, a treća faza sastoji se u stvaranju modela za demonstraciju.

''Tehnologije koje trenutačno koristimo… imaju svoja ograničenja. Helikopteri su relativno ograničeni dometom i brzinom leta. Avioni sa ili bez posade mogu letjeti dalje i brže, ali zahtijevaju ili nosače aviona ili kopnene baze s pistama dugačkim i do dva kilometra'', napisao je dr. Daniel Patt, DARPA-in upravitelj programa.

''Štoviše, uspostavljanje tih baza kao i slanje nosača predstavlja znatna financijska sredstva, te diplomatske i sigurnosne probleme koji nisu u skladu s brzim odgovorom.''

Američka mornarica sanja o zrakoplovu sposobnim za vertikalno uzlijetanje i slijetanje još od Drugog svjetskog rata, kako bi “osigurala zračnu podršku floti''. Prvi helikopteri pokazali su potencijal takve letjelice. TERN demonstrator podsjeća na lovac kojeg je američka mornarica projektirala u pedesetima – Convair XFY-1 Pogo.

Taj je model obavio uspješne demonstracije ali nikada nije prošao fazu prototipa jer se mornarica počela fokusirati na brže mlazne lovce, kao i zato što je shvatila kako bi pilotima bio potreban predugi trening kako bi se mogli uspješno spustiti unatraške na brodsku palubu pri nemirnom moru.

''Partnerstvo ONR-a i DARPA-e na projektu TERN brzo napreduje prema novoj klasi bespilotnih letjelica s mogućnošću uzlijetanja i slijetanja na brodove, poboljšanom brzinom i izdržljivošću, i sofisticiranom autonomijom'', izjavio je Gil Graff, zamjenik upravitelja programa TERN. “Ako bude uspješan, TERN bi mogao otvoriti zanimljive buduće mogućnosti za manja plovila mornarice, kao i za zračne operacije Marinaca.”

Kopirati
Drag cursor here to close