Šok

Agent NSA ukrao 'nevjerojatnu količinu' podataka

Sci-Tech / Flash | 09. 02. 2017. u 07:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pedesetdvogodišnji Amerikanac koji je radio za Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) i za druge vladine agencije u Sjedinjenim Državama optužen je u srijedu za zadržavanje informacija s oznakom ''najveće tajnosti''.

Harold Martin koji je 27. kolovoza 2016. uhićen pod sumnjom da je otuđio ''nevjerojatnu količinu'' podataka, mogao bi biti optužen po 20 točaka od kojih za svaku može dobiti deset godina zatvora, piše Hina.

Martin koji je živio u Marylandu, državi koja graniči sa saveznom prijestolnicom Washingtonom, presnimavao je i zadržao povjerljive informacije čiji se obim procjenjuje na najmanje 50.000 gigaokteta.

Istražitelji još nisu utvrdili je li Martin te podatke predao stranim interesima ili vladama.

Ti dokumenti s oznakom najveće tajnosti pronađeni su u osumnjičenikovu domu i u prtljažniku njegova automobila. Policajci su usto zaplijenili ''arsenal'' u kojemu je bilo deset komada vatrenog oružja, među kojima i jurišna puška.

Martin je radio kao vanjski suradnik NSA-e, američke obavještajne agencije specijalizirane za špijuniranje komunikacija u svijetu.

Slučaj je neugodan za NSA jer podsjeća na raniji slučaj Edwarda Snowdena koji je svijetu otkrio razmjere programa nadzora NSA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close