Rezultati

Ukidanje roaminga u EU donijelo veliki uspjeh

Sniženje maksimalnih cijena doprinijelo je daljem padu veleprodajnih cijena roaminga, a to ipak gotovo svim pružateljima usluga roaminga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.
Sci-Tech / Flash | 03. 12. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija je 29. studenog objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta roaminga. U analizi se vidi da je ukidanje naknada za roaming u srpnju 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u cijeloj Europskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju s godinom prije uvođenja pristupa "u roamingu kao kod kuće". Upotreba podataka u roamingu unutar EU i Europskog ekonomskog prostora dostigla je vrhunac u periodu godišnjih odmora u ljeto 2018. godine, sa 12 puta većim korištenjem mobilnih podataka u inozemstvu. Tijekom tog perioda količina telefonskih poziva u roamingu bila je gotovo trostruko veća.

"Rezultati još jednom pokazuju uspjeh ukidanja naknada za roaming. Europljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tijekom putovanja. Istovremeno, može se jasno vidjeti i da tržište roaminga u EU i dalje dobro funkcionira", navodi se u izvještaju.

Postojao je strah od porasta domaćih cijena zbog ukidanja naknada za roaming, ali se dogodilo suprotno, domaće cijene za mobilne usluge snižene su u cijeloj EU, rekla je komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Maria Gabriel, prenosi Euractiv.

Sniženje maksimalnih cijena doprinijelo je daljem padu veleprodajnih cijena roaminga, a to ipak gotovo svim pružateljima usluga roaminga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izvještaju se zaključuje da bi se postojeći propisi o roamingu trebali i dalje primjenjivati u narednim godinama kako bi građani imali koristi od roaminga unutar EU bez dodatnih troškova.

Kopirati
Drag cursor here to close