Salon akademske knjige

Prvi akademski vlak posjetio Mostar, uručene nagrade i donacija za Žepče

U okviru ove svečanosti, u Mostaru je uručena donacija knjižnog fonda za Opću biblioteku u Žepču.
Sci-Tech / Flash | 19. 09. 2018. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugog dana Salona akademske knjige koji se održava u Mostaru, iz Sarajeva je stigao akademski vlak, a svi koji su se prijavili mogli su besplatno doći na Salon, ali i uživati u lijepom vremenu u gradu na Neretvi.

Akademski vlak su na željezničkoj stanici u Mostaru dočekali predstavnici ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH, odakle su se sa putnicima zaputili kod Gimnazije gdje su postavljeni štandovi Salona.

Putnike - posjetitelje je kod štandova dočekala ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović sa suradnicima gdje im je poželjela dobrodošlicu.

Foto: Bljesak.info / Ministrica Elvira Dilberović dočekala putnike akademskog vlaka

Također, u okviru Salona akademske knjige u prostorijama Francuskog kulturnog centra u Mostaru održana je dodjela nagrada najboljim čitateljima/čitateljicama univerzitetskih i sveučilišnih knjižnica u FBiH.

Tako su nagrade dodijeljene Arminu Omerbegoviću (on je izabran uime Nacionalne i univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu), Harisu Habibiji (univerzitetska biblioteka Univerziteta 'Džemal Bijedić', Mostar), Valentini Karačić (sveučilišna knjižnica Sveučilišta Mostar), Mehmedu Mahmutoviću (J.U. županijska i univerzitetska biblioteka Univerziteta u Bihaću), Ani Brnada (biblioteka Univerziteta u Zenici) i Mehmedu Budiću (biblioteka univerziteta u Tuzli).

U okviru ove svečanosti, u Mostaru je uručena donacija knjižnog fonda za Opću biblioteku u Žepču.

Foto: Bljesak.info / Obraćanje predstavnika ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH prisutnima

"Dobili smo jako vrijednu donaciju stručnih knjiga od ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH. Izuzetno smo počastvovani ovom donacijom jer smo mi jedna lijepa, skromna gradska biblioteka, ali brojem projekata i obima poslova jako smo veliki za prostor na kojem djelujemo. Donirane knjige će jako pomoći našim studentima, ali i svima ostalima koji se žele baviti istraživačkim radom", kazala je predstavnica biblioteke iz Žepča Anesa Džinić Odobašić.

"U okviru Salona akademske knjige odlučili smo se u suradnji sa izdavačima nagraditi šest najčitatelja javnih biblioteka u FBiH. Drago nam je da smo ih ove godine mogli podržati sa skromnim financijskim sredstvima uz knjige izdavača. Ovo je jedan korak ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH da promovira kulturu čitanja, istraživanja i bavljenja znanošću", rekla je uime ministarstva obrazovanja i znanosti Sanela Kuko.

Foto: Bljesak.info / Posjetitelji iz Zenice i Sarajeva akademskim vlakom stigli u Mostar

Salon akademske knjige se nastavlja nizom programa koji će se održavati u Narodnoj knjižnici na Rondou, Gradskoj vijećnici, Američkom kutku i hotelu 'Bristol' sve do subote 22.9. Detaljan program možete pogledati na panoima na Španjolskom trgu.

Kopirati
Drag cursor here to close