Vrsni istraživač i profesor

Preminuo Salih Jalimam

Predavao je srednjovjekovnu povijest na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Pedagoškom fakultetu u Bihaću, Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru i Pedagoškom fakultetu u Zenici.
Sci-Tech / Flash | 27. 04. 2019. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salih Jalimam, bosanskohercegovački i zenički povjesničar, dugogodišnji profesor Univerziteta u Zenici (UNZE) preminuo je u petak navečer u Sarajevu, nakon kratke i teške bolesti, potvrđeno je 'Zenicablogu' od strane njegovih kolega sa UNZE.

Rođen je u Zenici 30. rujna 1951. godine. U rodnom mjestu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Filozofski fakultet, Odsjek povijest završio je u Sarajevu gdje je 1975. diplomirao temom 'Crkva bosanska u 15. vijeku (na primjeru testamenta gosta Radina)'.

Magistrirao je 1982. temom 'Susret franjevaca i dominikanaca na teritoriji srednjovjekovne bosanske države'. Doktorirao je u Tuzli 1998., obranivši doktorsku disertaciju pod naslovom 'Djelatnost dominikanaca u srednjovjekovnoj Bosni'. Radio je u osnovnoj i srednjoj školi, Muzeju grada Zenice i u Centru vojnih škola Armije RBiH. Predavao je srednjovjekovnu povijest na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Pedagoškom fakultetu u Bihaću, Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru i Pedagoškom fakultetu u Zenici.

Od 2005. je bio angažiran na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici na katedri: Historija države i prava Bosne i Hercegovine. Bio je dekan Pravnog fakulteta u Zenici (do 24. prosinca 2009.) i šef katedre povijesti države i prava i Predsjednik vijeća postdiplomskog studija na Pravnom fakultetu u Zenici (do 24. prosinca 2009).

Bio je član Upravnog odbora Univerziteta u Zenici i Senata Univerziteta, član Senata Bošnjačkog instituta, Vijeća BZK 'Preporod' Sarajevo. Bio je član Redakcije Godišnjaka Društva historičara BiH, Gračaničkog glasnika i časopisa 'Stav', glavni i odgovorni urednik Zbornika radova Pedagoškog fakulteta i Društvenih istraživanja.

U zvanje višeg asistenta, uža znanstvena oblast: Historija Bosne i Hercegovine u srednjem vijeku izabran 11.11. 1996. godine (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli) a u docenta, nastavno-znanstvena oblast Historija srednjovjekovne bosanske države 22. 2. 1999. (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli).

U nastavno-znanstveno zvanje izvanredni profesor za znanstvenu oblast: Historijske nauke na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici izabran je 25. 1. 2006. Bio je redovni profesor od 28. siječnja 2011. (Pravni i Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici) i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. Biografiju profesora Jalimama možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close