BH novinari

Mediji nekada znaju biti žrtve pravosuđa

Zakonsko ograničavanje slobode izražavanja u BiH mora biti opravdano
Sci-Tech / Flash | 16. 03. 2018. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Seminar BH novinara i Vijeća Europe

Ograničenje slobode izražavanja koje proizilazi iz zakonskih odredbi u Bosni i Hercegovini mora biti opravdano u demokratskom okruženju i imati legitiman cilj. To je moguće uz primjenu europskih standarda i poštivanje odredbi Člana 10 Europske konvencije o ljudskim pravima (EKLjP) u pravosudnoj praksi u BiH, stoje u priopćenju iz Udruge BH novinari.

S druge strane, mediji kroz poštivanje etičkih kodeksa i profesionalan pristup mogu izbjeći tužbe te dugotrajne i skupe sudske procese, istaknuli su u petak sudionici seminara o ograničavanju slobode izražavanja u BiH.

Drugog dana seminara sudac Okružnog suda u Banjaluci Amir Kapetanović predstavio je trodjelni test Europskog suda za ljudska prava (ESLjP) koji se primjenjuje u rješavanju slučajeva koji se tiču odredbi Člana 10 EKLjP.

Primjena trodjelnog testa važna je za razumijevanje načina donošenja odluka od strane Ustavnog suda BiH i ESLjP. Sudionici su analizirali primjere presuda i slučajeva kroz razmatranje osnovnih pitanja trodjelnog testa, a to su je li je ograničavanje slobode izražavanja predviđeno zakonom, ima li legitiman cilj i je li to ograničavanje ''neophodno u demokratskom društvu''?

U kontekstu ograničenja slobode izražavanja koja postavljaju zakoni o zaštiti od klevete, istaknuto je kako medijska zajednica snosi značajan dio odgovornosti za sadržaje koji se objavljuju, ali i da mediji nekada znaju biti žrtve pravosudne neefikasnosti.

"Provjere činjenica su za medije važne zbog izbjegavanja tužbi. Dobronamjernost i profesionalno postupanje podrazumijeva se da se novinar i mediji mogu obraniti pred sudom čak i ako su objavili netočne činjenice, koje imaju reperkusije klevete, ali se dobronamjernost mora dokazati pred sudom", rekao je stručnjak za medijsko pravo Mehmed Halilović.

Cilj seminara je unaprijediti zastupanje novinara i medija pred sudovima u BiH kroz primjenu Člana 10 EKLjP i drugih europskih standarda u bh. sudskoj praksi, pri procesuiranju različitih slučajeva ograničavanja slobode izražavanja i prava novinara u BiH.

Sudionici radionice, 47 predstavnika pravosuđa, odvjetnika, novinara, urednika i eksperata iz oblasti medijskog prava, konstatirali su da je potrebno proširiti suradnju sa centrima za edukaciju sudaca i tužitelja te odvjetničkim komorama u oba entiteta sa ciljem edukacije predstavnika pravosuđa o primjeni europskih stanradra u sudskoj praksi u BiH. Pored toga, poručeno je i kako postoji potreba za organizovanjem in-house radionica u lokalnim zajednicama, županijama i općinama širom BiH, sa ciljem unapređenja znanja predstavnika pravosuđa i medija koji djeluju na lokalnom nivou, priopćeno je.

Inter-profesionalni seminar “Ograničenja slobode izražavanja u BiH: instrument političkog pritiska protiv novinara/medija i/ili legitimna primjena europskih standarda i člana 10 europske konvencije o ljudskim pravima” organizirali su Vijeće Europe i Udruga BH novinari u okviru JUFREX – zajedničkog projekta EU i Vijeća Europe – Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima Jugoistočne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close