#FreeFortnite

Fortnite izbačen iz App Storea i Google Play Storea

Epic Games odlučio je ignorirati pravila vezana uz proces plaćanja na App Storeu i Googleu Play, nakon čega su Apple i Google izbacili Fortnite sa svojih trgovina aplikacija.
Sci-Tech / Flash | 14. 08. 2020. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je Fortnite tek stigao na mobilne platforme, Epic je odmah pristao na sve Apple poreze te se Fortnite odmah našao na službenoj Trgovini Aplikacija (App Store).

Na Androidu, Epic je pokušavao zaobilaziti Google Play Trgovinu koliko je god mogao te se aplikacija preuzimala s web stranice. Napokon, Epic je popustio te je Fortnite stigao na Google Play Trgovinu. Zbog Epicovih prekršaja pravila koja su i Google i Apple stavili na svoje trgovine, Fortnite je izbačen s Google Play Trgovine i Trgovine Aplikacijama, a da stvar bude gora, sada su se tu uključile i tužbe kao i rugajuće reklame od strane Epica…

Naime, Epic je navodno prekršio pravila o naplaćivanju mikrotransakcija jer Apple prvi ne dozvoljava aplikacijama i igrama da koriste vlastite sustave plaćanja. Ista stvar se dogodila s Googleom te je Fortnite zbog istog razloga izbačen s Google Play Trgovine, ali i dalje će se moći vrtjeti na Androidu preko Epicovog vlastitog launchera. Da stvar bude gora, Epic je napravio trailer koji se zove „Free Fortnite“ u kojemu se ruga Appleu iz prošlosti te je trailer u biti protest protiv izbacivanja Fortnitea s trgovine aplikacijama, prenosi Bajtbox.

Epic se vjerojatno nada da će korisnici biti ti koji će nastaviti protest te da će pritisnuti Apple da ih vrati na službenu Trgovinu Aplikacijama jer je to jedini način na koji igrači uopće mogu igrati i ažurirati Fortnite na iOS-u.

Trenutno, Fortnite i dalje funkcionira na iPhoneima i iPadima na kojima je instaliran jer još ne zahtijeva nikakvo ažuriranje, a čak i same kupovine u igri i dalje funkcioniraju. Ostaje vidjeti kako će se ova zamršena situacija razriješiti, ali lako je djelomično shvatiti sve tri strane.

Apple i Google drže monopol na svojim sustavima te izvlače veliku količinu novca od razvojnih timova, ali i Epic je pravila poznavao, no svejedno ih kršio do sada. Što vi mislite?

Kopirati
Drag cursor here to close