Veliki projekt

Pogledajte kako će izgledati rekonstruirana robna kuća i trg u Širokom Brijegu

Gospodarstvo / Flash | 21. 10. 2016. u 13:02 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strogo središte Širokog Brijega nakon dugog niza godina površnih radova izgleda da je dočekalo potpunu rekonstrukciju.

Prema prijedlogu urbanističko-tehničkih uvjeta za parcelaciju zemljišta i rekonstrukciju robne kuće koje je objavio Grad Široki Brijeg, u potpunu rekonstrukciju trebao bi ići Trg Ante Starčevića, koji trenutačno služi kao parking, zgrada Robne kuće Diona, parking prostor ispod robne kuće na mjestu starog kolodvora, nogostup od Trga širokobrijeških žrtava pa do Trga Ante Starčevića te, kako se navodi, sjeverni trg odnosno mjesto gdje je nekoć stajao spomenik poznatiji pod nazivom ''partizanska ruža''.

Novi pješački most, info pult, vodoskok, parking za bicikla

Osim rekonstrukcije nabrojanih lokacija, predloženo je da se napravi pješački most preko rijeke Lištice koji bi spajao šetnicu kod robne kuće s nogostupom na drugoj strani obale.

Spomenuti sjeverni trg treba bi dobiti fontanu i urbanu opremu te bi trebao biti svojevrsni tematski park s postavljenom aluminijskom interaktivnom skulpturom. Trg Ante Starčevića također bi trebao dobiti fontanu s vodoskokom, ali i novi drvored te također urbanu opremu poput klupa, info pulta i nosača za parking bicikla. Cijeli trg trebao bi biti popločan kamenom.

Dogradnja robne kuće i etažni parking

Što se tiče zahvata na zgradi robne kuće, prema prijedlogu koji je objavio Grad Široki Brijeg te pozvao na javnu raspravu, planirana je dogradnja stambene etaže sa osam stambenih jedinica te dogradnja stubišta. Današnja stražnja terasa robne kuće trebala bi biti proširena te bi na njoj trebao biti etažni parking, a ispod njega bi ostao već postojeći.

Iako već sada postoji divlji i neoznačeni parking na prostoru starog autobusnog kolodvora, na tom bi mjestu trebao niknuti novi uređeni javni gradski parking s 42 parking mjesta.

Autori idejnoj arhitektonsko-urbanističkog projekta su diplomirani inženjeri arhitekture Pero Ćeškić i Boris Soldo.

Kopirati
Drag cursor here to close