Intera TP

Za BiH se otvara mogućnost pristupu značajnim sredstvima iz EU fondova

Govoreći o značaju konferencije, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenko Ćosić kazao je kako je županija sudionik europskih integracija i da u tim procesima igra važnu ulogu.
Gospodarstvo / Posao | 14. 09. 2018. u 12:28 Fena
Kopirati

Konferencija "Korištenje EU fondova u kontekstu nove strategije EU za zapadni Balkan" upriličena je u petak u Tehnološkom parku Intera u Mostaru, u organizaciji agencije Apriori BH i Ureda Vlade Županije zapadnohercegovačke za europske integracije. 

Govoreći o značaju konferencije, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zdenko Ćosić kazao je kako je županija sudionik europskih integracija i da u tim procesima igra važnu ulogu. 

Dodao je kako Vlada ZHŽ želi pitanje europskih fondova približiti poduzetnicima i svim građanima te ih upoznati s obvezama koje pred njima stoje u smislu reforme, edukacije i priprema za nadolazeće razdoblje. 

''Već sada imamo odobrenih projekata za 2019. godinu u iznosu od oko dva milijuna eura i takav trend očekujemo i dalje zato što se posredstvom našeg Ureda za europske integracije intenzivno pripremamo za to'',  kazao je Ćosić. 

Dodao je kako je u protekle tri godine, kroz projekte prekogranične suradnje, na prostor ZHŽ-a povučeno oko 5 milijuna eura. 

''Moramo se upoznati s našim obvezama kako bismo ojačali svoje kapacitete, kako bismo educirali ljude, pripremili programe i onda spremni ušli kroz ta vrata koja će nam se, ja se nadam, otvoriti i šire nego do sada'', kazao je Ćosić. 

Govoreći o do sada ugovorenim projektima iz fondova EU-a, ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade ZHŽ-a Ivan Jurilj kazao je u izjavi za novinare kako je riječ o projektima iz oblasti turizma, razvoja tehnološkog centra, podrške poljoprivrednim proizvođačima i drugo. 

''Već na terenu postoje projekti koji se financiraju iz EU i mi želimo da ih u budućnosti bude još više. Ova konferencija nam je upravo važna da aktualiziramo to pitanje, tu temu i da je učinimo sveprisutnom iz razloga budućih fondova koji nam dolaze, da se počnemo pripremati danas za ono što nam dolazi za tri ili četiri godine'',  zaključio je Jurilj. 

Kada su u pitanju instrumenti predpristupne pomoći koji stoje na raspolaganju BiH, šefica Sektora za koordinaciju pomoći Europske unije u Direkciji za EU integracije Zara Halilović kazala je kako BiH iz prve pozicije vrlo ograničenih sredstava za period 2014.-2017. sada ulazi u period potpunog korištenja IPA II fondova, što znači da BiH može tražiti pomoć za jako bitne sektore koji su prije bili zatvoreni, a to su okoliš, poljoprivreda, ruralni razvoj, transport i energija. 

Inače, EU je najveći donator na zapadnom Balkanu. Za financijski period 2021. – 2027. predpristupni IPA program bit će uvećan za gotovo četvrtinu i na raspolaganju bi trebalo biti oko 15 milijardi eura. 

Za tekući period koji se završava 2020. godine IPA program imao je na raspolaganju 11,7 milijardi eura za sve zemlje korisnice.


Kopirati