Novalić i dalje šuti

Zaboravljeni radnici Ere: Stižu obećanja, ali pomaka nema

Radnici hotela Ero još uvijek čekaju na sastanak s premijermo Federacije Fadilom Novalićem
Gospodarstvo / Posao | 16. 05. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iz Vlade Federacije nam stalno daju obećanja i govore da će se nešto riješiti, ali još uvijek nemamo nikakvog konkretnog odgovora'', rekla je za Bljesak.info Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika hotela 'Ero',  najavljujući kako će radnici čekati iduću sjednicu Vlade u Mostaru kako bi razgovarali s Fadilom Novalićem.

''Još uvijek čekamo isplatu doprinosa radnicima, ali nitko nam ne odgovara. Čekamo sljedeću sjednicu Vlade, kada ćemo opet zahtjevati razgovor s Novalićem. Mi ne odustajemo od naših zahtjeva'', rekla je Mandić.

Podsjetimo, radnici Ere od Vlade FBiH traže pomoć u rješavanju svog statusa. Doprinosi za 62 radnika nisu uplaćivani u posljednje četiri godine, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na mirovinu niti otići na zavod za zapošljavanje.

Predsjednica sindikata je u ranijim izjavama za naš portal rekla kako su za njihovo pitanje nadležni Grad Mostar i Vlada Federacije.

''Tražimo održavanje sastanka gdje bi bili prisutni Fadil Novalić i Ljubo Bešlić, da bi iznašli rješenje što se tiče doprinosa. Ovom prilikom pitam premijera Novalića tko je kriv i zašto je došlo do tolikih Pandorinih kutija u Federaciji. Opet je kriva Vlada FBiH jer porezna ne radi posao koji je trebala raditi, pa je toliko Pandorinih kutija koje je teško riješiti'', poručila je ranije Mandić.

Krajem ožujka i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić je pisao premijeru Vlade Federacije Fadilu Novaliću, pozivajući ga na sastanak radnicima.

Bešlić je u pismu Novaliću podsjetio kako su radnici u više navrata prosvjedovali zahtijevajući da im se uplate doprinosi kako bi dio njih mogao ostvariti pravo na mirovinu, zdravstveno, a dio ići na Zavoda za zapošljavanje.

''Razlog mojeg obraćanja Vama, a što sam i obećao u razgovoru s predstavnicima Sindikata, jeste pomoć Vlade Federacije BiH da im se uplate doprinosi, koji zajedno s kamatama iznose 1,4 milijuna KM. To je federalna Vlada činila u mnogim slučajevima do sada, pogotovo za tvrtke iz Bosne. Stoga ovim putem molim da izađete su susret ovim djelatnicima, jer to nije prevelik iznos za 62 djelatnika. Zamolio bih da uskoro organizirate sastanak na kojem bi se u razgovoru s Vama i Sindikatom i Gradom Mostarom iznašlo rješenje za ovaj problem'', poručio je Bešlić između ostalog u svom pismu kojeg je ranije poslao Novaliću.

No sastanak s radnicima još uvijek nije održan.

Vlada HNŽ-a u lipnju je donijela odluku o kupnji mostarskog hotela ''Ero'' površine cca 9.500 metara četvornih. Objekt je na osnovu natječaja ponuđen po cijeni od 1.100 KM po metru četvornom što u konačnici znači da je 'Ero' prodan za iznos od cca. 10,5 milijuna KM.

Vlada bi u rekonstrukciju ''Ere'' trebala utrošiti blizu 1,4 milijuna maraka i to u četiri rate da bi objekt bio prilagođen potrebama smještaja institucija.

Kupnjom hotela Vlada HNŽ je ispunila svoje i nemaju odgovornosti prema radnicima hotela Ere, ranije je objašnjeno iz Vlade.
Kopirati
Drag cursor here to close